När konstnären Carsten Hellström gick bort år 2000 var han bara 50 år gammal. Han lämnade då efter sig ett tiotal offentliga verk runt om i länet men lejonparten av hans produktion visades bara för ett fåtal personer under hans blott tre mindre utställningar i Linköping och Norrköping. Nu, 18 år efter hans död, visas verken upp igen i konsthallen Passagen.

– Vi har velat göra det här länge men det har aldrig blivit av. Det är jättekul att äntligen få chansen att visa upp hans konstnärskap, säger Olle Schmidt, som var bekant med Hellström på 90-talet och arbetade med honom vid flera tillfällen.

Tillsammans med konstnären Bo Olls åkte han för en tid sedan hem till Hellströms fru för att se över vad som fanns kvar.

– Ingen visste vilket skick verken skulle vara i, inte ens hon. Det vi upptäckte var att det var ett mycket rikare material än vi först trott.

Sedan dess har verken tvättats och gjorts iordning för utställningen i rum två. Tillsammans med några verk som hämtats från andra platser består presentationen av 34 tavlor och skulpturer i olika tekniker.

– Han var en särling som konstnär och som människa med ett väldigt personligt uttryck. Han sökte sig inte till gallerier utan var i sin egen bubbla. Han ville vara fri och oberoende, utan bidrag från staten, säger Lars-Ove Östensson.

Hans "enmanskorståg mot allt och inget", som Bo Olls uttryckte det, har också inspirerat titeln på utställningen "One man crusade" – en av Hellströms favoritlåtar av Rainer & Das Combo.

Vad tror ni att han själv skulle tyckt om utställningen?

– Jag tror att han skulle blivit väldigt överraskad, förvånad och glad att få en riktig presentation. Jag tror inte att det fanns i hans vildaste fantasi att han skulle få ställa ut här.