1868 startade de första tre folkhögskolorna i Sverige.

Lunnevad i Sjögestad var en av dessa.

I år är det dags ett pampigt födelsekalas där folkbildningen fyller 150 år och eftersom festen äger rum i Linköping har lotten fallit på Lunnevads folkhögskola att vara delaktig i firandet.

Artikelbild

| Eleverna vid Lunnevads folkhögskola repeterar inför föreställningen på Konsert & Kongress den 21 november.

Det sker genom en föreställning på Konsert & Kongress den 21 november där cirka 100 deltagare från Lunnevads kurser inom dans, konst och musik medverkar.

– Det blir en färgsparkande och fartfylld tillställning, lovar regissören Per Enequist som fram till premiären repeterar med eleverna i Dansens hus på S:t Persgatan.

Föreställningen avslutar jubileumsdagen där Folkbildarforum genomför sin årliga konferens. Hit har bildningsförbundet i Östergötland engagerat en rad olika föreläsare, bland andra prästen, författaren och satirtecknaren Kent Wisti, Brit Stakson, Jeff Werner, Charlotta Mellander och Agneta Stark.

– Vi räknar med mellan 350 och 400 deltagare, säger Lasse Holmgren, kanslichef på förbundet.

Temat för dagen är vision och vilja och den avslutande föreställningen framförs under namnet "AI - drömmar".

– Vi försöker blicka minst 50 år fram i tiden, när vi ska fira 200 år. Då kommer artificiell intelligens att vara en än mer påtaglig faktor i människans liv än vad det är i dag.

Folkbildarforum är Sveriges största konferens om folkbildning och samhällsutveckling.

I mer än tio år har konferensen arrangerats i Linköping av bildningsförbundet Östergötland och dess medlemsorganisationer - folkhögskolorna och studieförbunden i länet.