"Konsten gör livet större än konsten". Den franske konstnären Robert Fillious ord i typsnittet Arial pryder numera taket på det nyrenoverade Skylten som invigs på fredag.

– Jag tänkte ha det i kursiv stil först, men det skulle bli för mesigt!

Konstnären Gunilla Samberg står på innergården och blickar upp mot den röda texten på taket. En man i en neongrön jacka pillar med de sista detaljerna. Varje bokstav är tretton centimeter bred och som högst sjuttio centimeter. För den som passerar Resecentrum eller färdas längs med Järnvägsgatan kommer det att vara svårt att missa den sexton meter långa meningen. På kvällen och natten kommer den dessutom att vara upplyst med Led-ljus.

Artikelbild

– Bokstäverna är gjorda av aluminium som svetsats ihop och lackats med pulverlack som är väldigt hållbart. Fronten är en centimeter tjockt rött plexiglas – det här är en konstruktion för evigheten, säger Gunilla Samberg.

Fillious ord är något länge på originalspråket franska och Samberg har gjort en fri, något förenklad, översättning för att få plats. Verket monterades i tisdags och lyste för första gången i onsdags kväll.

– Det är skithäftigt på kvällen och kommer att bli en identitetsskapare för Linköping – tusentals personer passerar förbi här varje dag, säger Eva Ankarberg från fastighetsägaren Sankt Kors.

Under renoveringsarbetet har mycket vikt lagts på att bevara Skyltens gamla identitet och själ och samma order gavs till konstnären.

Artikelbild

| "Citatet blir en förankring bakåt i historien och en hälsning och uppmuntran till de konstnärer, musiker och dansare som kommer att i huset" säger Gunilla Samberg.

– Jag tog fasta på skylten "Maskinskyltfabriken" som kunde ses i flera årtionden över centrala delar av Linköping. Nu tar en mer samtida skylt över gestaltningen, säger Gunilla Samberg.

Även insidan på huset har smyckats med citat. Tjugosju kulturpersonligheter med Linköpingskoppling – däribland Lars Winnerbäck, Marie Göranzon, Tage Danielsson och Mika Gustafson – finns representerade på lite mindre skyltar uppsatta på alla våningar i huset.

– Man kan gå på skyltjakt på Skylten! säger Gunilla Samberg medan hon håller i ett citat av Sven Lyra.

Det återstår bara lite mindre än ett dygn innan Skylten slår upp dörrarna igen och ännu finns en del fejande och putsande att göra. På innergården ska en stor scen placeras där det ska invigningstalas och invigningsspelas av bland andra Crying Day Care Choir och Linköpingsbandet Priest. Mellan 16 – 19.30 håller konstnärsföreningen Alka sina ateljéer öppna.