Ludwig Göransson var nominerad som producent och låtskrivare tillsammans med rapparen Childish Gambino (Donald Glover) i de tunga kategorierna Årets låt och Årets album men där fick de se sig slagna av Bruno Mars som blev galans stora vinnare. Men Grammy-galan är en nästan oändlig djungel av kategorier och underkategorier och här blev duon Gambino/Göransson prisade. Låten ”Redbone” från plattan ”Awaken my love” utsågs till Best traditional r’n’b performance. Låten är skriven och producerad av duon och Ludwig Göransson spelar en lång rad instrument på inspelningen, bland annat bas, elgitarr, akustisk gitarr och synt.

När Corren når Ludwig Göransson är det tidig morgon i New York och han är precis i färd med att gå på planet tillbaka till Los Angeles för att medverka på världspremiär av filmen ”Black Panther”, som han gjort musiken till. Men en kort kommentar ­hinner han med.

– Det blev inte så mycket sömn i natt, hälsar han.

Artikelbild

| Grammyvinnare. Ludwig Göransson fick en Grammy för låten "Redbone".

I övrigt var det alltså mycket Bruno Mars på Grammygalan. Hans ”That’s what I like” blev årets låt och ”24K magic” blev prisad som årets skiva och årets album (i kategorin årets låt ges priset till låtskrivaren, i kategorin årets skiva menas en specifik låt men då prisas artisten och producenten). Totalt gick den amerikanske r’n’b- och funkstjärnan hem med sex utmärkelser. I sitt tacktal för årets album hyllade sångaren de övriga nominerade.

– Ni är anledningen till att jag är i studion och sliter i mitt hår. Tack för att ni välsignar världen med er musik, sade Bruno Mars.

Galan var politisk redan från start när hiphopstjärnan Kendrick Lamar inledde med ett uppträdande framför USA:s flagga. Dansare iklädda kamouflagekläder ramlade en efter en ihop som om de blivit beskjutna. Därefter följde Lady Gaga med låtarna ”Joanne” och ”Million reasons”. Med en blinkning till metoo-rörelsen viskade hon framför pianot: ”Time’s up” – tiden är ute. Time’s up är namnet på den rörelse mot sexuella trakasserier som grundades i början av året av Hollywood-kändisar.

Två priser på musikgalan delades ut postumt. Leonard Cohen fick pris för sin låt ”You want it darker” i rockkategorin. Cohen, som avled i november 2016, fick aldrig någon Grammy under sin livstid.

Artikelbild

| Grammyvinnare. Rapparen Childish Gambino (Donald Glover) och Linköpingssonen Ludwig Göransson fick pris för låten "Redbone".

Carrie Fisher, som spelade prinsessan Leia i ”Star wars”, vann i kategorin bästa spoken word-album. Hon får priset för inläsningen av sina memoarer, ”The princess diarist”, som handlar om hur det var att spela in de tidiga Star wars-filmerna.