– Jag försökte vara disiplinerad med en tumstock men det fungerar inte, det är inte jag. Men utställningen hänger nästan rakt, säger Grandin.

Grönt är han inte intresserad av och blå använder han inte i sitt lite naiva måleri, det är helt enkelt inte vackra färger, anser han.

Konstnären själv tror det beror på den egna barnsligheten. Motiven dyker på något sätt upp hans egna vardag, ofta i möten med fåglar fotograferade vid hemmet.

Artikelbild

| "Jag fyller 65 år i sommar och jag målar, det är vad jag gör" säger Peter Grandin inför dagens vernissage

–Tyvärr har svenska fåglar ofta inte så roliga färger så de blir istället röda och rosa, det är mina favoritfärger, säger Peter men erkänner att det ibland slinker med även blått i verken. Fast det är ovanligt.

Det beror nog mest på att han köper in färdiga färgförpackningar med många färger och då händer det att det blåa "slinker med".

Färgglatt ska det dock vara och gärna med nagellack inblandat. Då sker skapandet på den egna balkongen om vädret tillåter.

Utöver fåglar tillhör även katter favoritmotiven. Snida trägubbar är inte aktuellt men gärna sätta ihop färdiga saker till något nytt konstverk, det som kallas assemblage.

– Jag målar och skapar det jag själv tycker är bra och jag tycker själv det blir bra, säger Peter och ler lite plirigt.

Men att försörja sig helt på kreativa näringar har aldrig varit aktuellt. Till mat och hyra har alltid något annat jobb funnits, nu som brevbärare men även fabriksjobb och olika tivolijobb har passerat. Faktiskt går det att se i hans konst, det finns lite cirkus och tivoli där att upptäcka i verken som är lite busiga med udda kombinationer av material och färg.