– Det var under en utställning på ett galleri i London som Eltons ekonomiska rådgivare kom med en beställning. Elton ville ha ett porträtt med sig själv som pianisten Liberace. Jag har inte hört något från honom sedan dess, hoppas han tyckte om det, säger Robert Hilmersson.

Det som fått artister som Elton John och Adam Ant och företagsledare som Ericssons förra vd Hans Vestberg att få upp ögonen för Hilmersson började 2001. Då ställde han ut sina tavlor för första gången. Sedan dess har han varit produktiv med utställningar i bland annat London, Los Angeles, New York och Budapest. Utställningen på Galleri Melefors i Linköping kallar han för "Urban Jungle" – en mix av stads- och djurliv, förklarar Hilmersson.

På väggarna hänger popkonst inspirerad av bland annat Andy Warhol och den brittiske gatukonstnären Banksy.

Artikelbild

| Pop. Robert Hilmersson har gjort sig ett namn i konstvärlden med sin popkonst.

– Det jag gillar med Banksy, och som jag också jobbar mycket med, är det humoristiska och samhällskritiska. I förlängningen blir många av mina tavlor politiska på något sätt.

Med oljefärg och sprayfärg målar han samhällskommenterande om global uppvärmning, refererande till Magritte och Warhol och skämtsamt om favoritfilmen Pulp Fiction – med vapen och ciggaretter utbytta till blommor och glass.

– Jag gillar att jobba med dolda budskap och att placera människor och ting i "fel" miljö och sammanhang.

Det kan manifesteras i en pingvin på en palmklädd sandstrand, marlboro-mannen svingandes med ett lasso för att fånga Ferrari-hästen eller Andy Warhol i ett samtal med en av Joan Miros tavlor.

Artikelbild

| Skämtsamt. "Den här överklassdamen har fått ett jordklot i sin drink istället för en oliv".

Utställningen pågår mellan 12 - 29 oktober.