Projektet startade 2017 och deltagande kommuner är förutom Mjölby: Kinda, Motala, Åtvidaberg samt Söderköping. De deltagande har dokumenterat sin vardag och sina drömmar med mobilerna. Resultatet blir till bild, ljud och film som de själva redigerat med stöd av handledaren och konstnären Anne-Britt Strannerklint samt fritidslotsen Robert Olsson.

– Jag flydde från Eritrera till Etiopien ihop med en kompis. Vi bodde där ett år sen flydde jag själv och blev kidnappad. Det hände mycket och jag blev slagen, säger Ftsum Zemere.

Han är 15 år och ensamkommande från nordöstra Afrika. Han mamma bor fortfarande kvar i Eritrea med tre av totalt åtta syskon. Ftsums arbete handlar om flykten till Sverige, som nåddes 2015. Formen han arbetat efter påminner lite om ett sommarprogram på radion. Men det blir ingen fortsättning med media. Nu går han i skolan i Mjölby med målet att bli barnläkare, det är bestämt redan.

Artikelbild

| "Jag ser ljust på framtiden och det går bra för mig i skolan. Jag ska bli barnläkare" säger Ftsum Zemere.

Mobilen har varit verktyget för projektet, men målet har varit att finna sig själv. Det har den konstnärliga ledaren Anne-Britt också fått känna på under resan.

– Den största utmaningen har varit att förstå all teknik som ska vara med, men ungdomarna förstår mycket bättre än jag.

Hon fortsätter:

– Här ser vi alla på individnivå, det gör man inte så ofta i samhället och i media. Här får vi var och ens egen historia och inte som en klump. Det är historier som griper tag men alla vill inte berätta. Jag har fått många nya tankar om vad som är viktigt i livet.