Litteratur Den senaste veckan har flera försök gjorts att få bort barnböcker med berättelser om hbtq-personer från bibliotek i USA och Kanada, skriver The Guardian.

En lågstadieskola i Ottawa valde att förflytta ungdomsboken "Drama" från sitt skolbibliotek, efter upprepade klagomål från upprörda föräldrar. Boken berättar bland annat historien om två pojkar som blir attraherade av varandra under arbetet med en skolpjäs, vilket inte skolan ansåg var ett "lämpligt" upplägg för deras unga elever. Efter protester har skolan dock valt att återinföra boken igen.

Samtidigt har flera föräldrar i Kansas gått samman för att få bort en rad böcker med berättelser om transsexuella personer från barnavdelningen på biblioteket Andover, däribland bilderboken "I am Jazz".

HBTQ-organisationen Stonewall går nu ut och varnar för att böcker som "Drama" och "I am Jazz" är avgörande för välbefinnandet hos unga människor som utforskar sin sexuella läggning och könsidentitet. Dessutom bidrar de till en bredare förståelse för olikheter hos alla elever, enligt organisationen.