Priset som delats ut sedan 2006 går till någon som gjort "enastående insatser inom svensk barnfilm". Första året delades det ut till Per Åhlin, filmtecknaren som gjort "Karl-Bertil Jonssons julafton". Statyetten föreställer geten Gullspira, en viktig birollsinnehavare i en av svensk barnfilms tyngsta klassiker: "Barnen från Frostmofjället" från 1945.

– Den här lilla geten kan ge oss lite extra skjuts, säger en glad Linda Sternö när Corren når henne på telefon dagen efter galan.

Hon jobbar med Barnfilmskolan i Göteborg, och det är den som får priset.

– Förut har Gullspiran gått till regissörer och producenter, men det här är ett utbildningsprojekt. Vi sätter kameran i händerna på barnen. Jag sade i mitt tacktal att det är lika viktigt i dag att kunna filma som att kunna läsa och skriva. Det är en demokratisk rättighet, precis som att skriva, säger Linda Sternö.

I dagens samhälle är vi omgivna av rörliga bilder, och den digitala tekniken har gjort filmande till ett lättillgängligt och effektivt uttrycksmedel. Steget från att se på Youtube till att lägga ut egna filmer där är inte långt. Med en surfplatta kan vilken unge som helst både se och producera film.

– Vi konsumerar otroligt mycket film, men medvetenheten är inte så stor om vad vi ser, säger Linda Sternö.

Barnfilmskolan, som sorterar under Akademin Valand vid Göteborgs universitet, går alltså ut i förskolor och grundskolor och ger barnen verktygen för att berätta i bilder.

Att hon ville jobba med film var något Linda Sternö kom fram till när hon var 17 år och gick på Folkungaskolan i Linköping. Hon prisar Ulla Philipson, lärare i litteraturhistoria som introducerade sina elever till både böcker och filmer. Att se David Leans "Lysande utsikter" från 1946 var en aha-upplevelse, och Linda Sternö påpekar hur viktigt det är för ungdomar att någon guidar dem till de stora kulturupplevelserna.

– Jag vill att alla ska få nycklar och tillgång till allt. Sedan kan man välja bort det som man tycker är tråkigt, det viktiga är att någon visar vad som är bra, säger hon.

Linda Sternö började filma när hon var 17 år. Hon utbildade sig till regissör, bland annat på Valand, och har jobbat med film på olika sätt, till exempel som utvecklingsproducent till guldbaggevinnaren "Äta, sova, dö" (2012).

– Men jag tyckte inte att det räckte med att filma. Jag förstod att pedagogik är ett viktigare verktyg om man vill förändra något. För det har en politisk dimension, jag vill gärna bidra till ett bättre samhälle, säger Linda Sternö.

Sedan 2008 är hon lärare på Valand. Där finns också producenten och filmprofessorn Kalle Boman, som jobbat med giganter som Bo Widerberg och Roy Andersson.

– Han såg mitt pedagogiska intresse och 2011 sade han till mig "nu ska du och jag starta en barnfilmskola".

Och på den vägen är det.

– Han har vallat skidorna och jag har kört, säger Linda Sternö.

Och intresset går i arv. Med på guldbaggegalan var hennes dotter Embla och kompisen Leo. Barnen filmade prisutdelningen, intervjuade kändisar och tog emot Gullspiran ur handen på en annan östgöte, Inger "Pippi Långstrump" Nilsson från Kisa.

Deras filmer finns redan ute på nätet. Kolla på www.barnfilmskolan.se/barnens-filmer-fran-guldbagge-galan