Här, längs en promenad på hemmaplan i ett lätt sommarsömnigt city, hämtar Norrköpings egen sång-, dans- och cirkusstjärna ny kraft under ett par veckors semester från livet i Abbas musikaliska spår – i väntan på ett nytt steg i karriären. Hon blir kvar i den magiska låtskatten, men byter scen och stad i höst.

Stockholm blir London.

Grönda Lund blir The O2 Arena.

Artikelbild

| Mamma Mia! Elin König Andersson har varit med från starten på Abbas succéparty, som gått för utsålda hus på Tyrol i Gröna Lund i tre och ett halvt år.

– Det är alltid lite läskigt, men också spännande med något nytt, säger Elin König Andersson.

Musikalen "Mamma Mia!" hade världspremiär den 6 april 1999 på teatern Prince Edward i Londons West End. Det var början på en ny tid för popkvartetten Abba, som lade av hösten 1982. Deras musik har med åren också blivit film och, inte minst, succéparty på Gröna Lunds Tyrol i Stockholm. Tre och ett halvt år, drygt 700 festliga kvällar och 300 000 (!) besökare senare öppnar " Mamma Mia! – the Party" också i London i höst. Den 19 september slår den grekiska tavernan, som ligger granne med The O2 Arena i den engelska huvudstaden, upp sina portar.

Tre svenskar blir länken i showen mellan Stockholm och London.

Regissören Roine Söderlundh, kapellmästaren Robin Svensson och Elin König Andersson, som varit med från allra första början och har rollen "Bella" i showen, tar plats i den internationella emseblem på totalt 70 personer.

Artikelbild

| Joe Labero. Magikern fångade upp Elin König Andersson och hade med henne i sin show på turnén i Sverige och i Singapore.

Elin König Andersson minns första samtalet med Roine Söderlundh, som hon hade jobbat tidigare med i "Stjärnklart".

– Han ville ha med en akrobat, som också kunde sjunga och dansa, i showen så han ringde mig. Där och då visste nog ingen riktigt vad vi skulle göra eller vad det skulle bli. Roine sa bara "det här blir något annat, det blir kul och du får göra det du vill"...

Artikelbild

| Cirkus. Elin König Anderssons skapar magi i luften till musik med sin dramatisk show, som tar andan ur publiken.

Hon hade, i samma tid, fått en förfrågan om en cirkusfestival i Köpenhamn och funderade ett tag.

– Till slut valde jag Mamma Mia! Det fanns tydligen en mening med det... Det blev nämligen inget alls av planerna i Köpenhamn, säger Elin, som klev rakt in i den svenska musikhistorien.

– Jag hade ju lyssnat på Abba och kunde deras största hits, men hade absolut ingen nära relation till deras musik. Många av de låtar vi har i showen var alldeles nya för mig i början.

I dag är Abba och kvällarna på tavernan hennes vardag.

– Jag kan inte direkt peka exakt på vad det är, men det är något med stämningen i och runt deras musik. Jag har i tunnelbanan hem på kvällarna mött publik, som aldrig kan sluta prata om showen. Hela grejen bara händer. Alla är med på sitt eget sätt.

...och nu ska du möta en annan publik i London?

– Jag förstår nog inte riktigt själv hur stort det är...

Med Abbas musik och historia.

– Jag minns bara hur det var att träffa och möta Björn Ulvaeus i början. Han var med på våra repetitioner och var väldigt mån om att allt skulle bli bra. Det var speciellt. Idag är han en del av allas vardag i och runt showen. Det är härligt.

London blir det första stoppet i vad som kan bli en ny svensk show- och musikexport signerad Abba och Björn Ulvaeus. Det finns planer på såväl Hamburg och Las Vegas. Elin König Andersson flyger över till London i nästa vecka och börjar repetitionerna. Det kommer bli en intensiv tid under veckorna fram till den 30 augusti, när det blir drygt två veckors öppna förhandsvisningar i väntan på premiären den 19 september.

Hennes nya äventyr började med en enkel fråga om hon var intresserad av att jobba med showen i London.

– Jag svarade ja, men hörde inget på ett bra tag. Jag gick länge och undrade om jag skulle få åka eller inte. De hade auditions ganska tätt inpå och gjorde sina val sent. De hittade ingen annan "Bella". Rollen kräver cirkusakrobatik, sång och dans så jag fick möjligheten att åka. Jag är jätteglad och tacksam över chansen, säger Elin.

Kontraktet sträcker sig under hösten.

– Jag börjar där. Jag vill känna hur det känns. Det är planerat åtta föreställningar i veckan så vi får se hur och om kroppen hinner samla ihop sig. Jag måste vara på topp hela tiden. Det blir en ny utmaning, säger Elin.

Vi skrev, i tidiga intervjuer med dig, som Norrköpings cirkusprinsessa.

– Det var något jag ville bli, när jag var liten. Det är fint. Jag kommer alltid ha kvar cirkusen, men karriären har tagit lite andra svängar också med sång och dans. Jag vill göra allt möjligt. Det är möjligt. Jag ger mig inte.

London nästa.