Den 12 april delar Lars Winnerbäck ut årets Nyponpris till någon som berikar kulturlivet i Linköping. Vinnaren är fortfarande hemlig, men konstnären som tillverkat årets pris avslöjas här och nu. Varje år är det en ny hantverkare som får göra en alldeles egen tolkning av ett nypon. I år är det Jenny Karlsson som tillverkat priset.

– Jag tyckte att det kändes som en ära att bli tillfrågad. Jag blev förvånad, och så började jag spåna och tänkte hur tusan ska jag göra nu. Jag har aldrig gjort en skulptur innan, jag gör saker som jag vill ska användas, säger Jenny Karlsson.

Många tänker nog på ett pris som något hårt, en skulptur. Tidigare hantverkare har gjort nypon i glas, mdf-skiva och trä. Jenny Karlsson jobbar med textil och broderar mycket, så hon fick därför en tuff utmaning att skapa en mjuk variant av priset.

Artikelbild

| Nyponet ligger i en korg, och sitter fast med en magnet så att det inte ska trilla ut.

– Jag har kollat hur de gamla prisen ser ut, men inte så mycket. Jag har mer hämtat inspiration från naturen och riktiga nypon. Det ligger lite grus i botten av nyponet, för jag tycker att ett pris ska ha lite tyngd, säger Jenny Karlsson.

I ett anteckningsblock visar hon upp alla skisser hon jobbat med. I bokhyllan ligger nyponprototyper i olika färger och former. Jenny Karlsson började med nyponet efter jul och har sytt och broderat till och från sedan dess.

– Jag har jobbat med det ganska mycket. Jag ville inte att det skulle vara för gulligt, och inte som ett riktigt nypon heller, säger Jenny Karlsson.

När Jenny Karlsson inte tillverkar nypon gör hon bland annat handväskor och broderar text på tyger och kuddar.