Allt var klappat och klart inför Hans Lundgrens pensionering redan i våras, men då hoppade den utsedda efterträdaren oväntat av. Anställningsförfarandet fick börja om från början igen. Men nu står det alltså klart att Christina Hörnell tar över som director musices på Linköpings universitet 1 oktober. Med titeln följer ansvar för verksamheten vid centrumet "Musik vid Linköpings universitet", samt att vara konstnärlig ledare för Linköpings studentsångare och Östgöta kammarkör.

– Det ska bli väldigt roligt. En ny era för mig efter 20 år på operan i Stockholm och nu Göteborgs symfoniska kör sedan 2010. Det känns bra att återvända till a appella-kör igen, säger Christina Hörnell.

Hon berättar att hon tog sina första stapplande steg som kyrkomusiker i Linköping under två sommarkurser i början av 1980-talet. I övrigt är stan ett i stort sett oskrivet blad. Men nu har hon för avsikt att flytta hit.

– Ja, man kan inte leda den här typen av verksamhet utan att vara på plats.

Under september kommer hon att gå bredvid Hans Lundgren fram till hans pensionering.

– Jag vill fortsätta i hans anda, han har gjort ett otroligt kvalitativt jobb.

Men hon vill naturligtvis även sätta sin egen prägel.

– Att leda kör är ju väldigt personligt. Jag hoppas att det ska märkas i både klang och repertoar. Jag kommer också att ta med mig mina erfarenheter från operan i det sceniska uttrycket.

Nu ser hon mest fram emot att lära känna ensemblerna.

– Det ska bli spännande. Jag hoppas på ett öppet och kreativt möte.