Första gången hon hörde Ella Fitzgerald var som tonåring när hennes pappa kom hem med skivan "Ella in Berlin". Hon beskriver det som en knockout.

– Hennes röst var så ärlig och hon sjöng med en sådan frihet! Jag blev så jävla imponerad, säger Vivian Buczek.

Sedan dess var det jazz som gällde och hon säger att Ella Fitzgerald har varit helt avgörande för hennes karriär.

– Hon hade en förmåga att involvera sig i bandet och liksom talade samma språk som musikerna. Det har smittat av sig på mig.

I dag är hon en av Sveriges mest hyllade jazzsångerskor och är aktuell med flera konserter dedikarade till Fitzgerald. I oktober kommer hon till Mjölby där hon ska sjunga tillsammans med Mjölby storband. Det här är något Vivian Buczek velat göra länge och nu är rätt tid. Ska man göra en hyllning ska man göra det helhjärtat, säger hon.

– Jag kände först att vi tagit oss vatten över huvudet. Herregud, hur skulle vi kunna göra det bättre än Ella?

Hon och musikern Martin Sjöstedt valde att bemöta låtarna på ett helt nytt sätt. I de nyskrivna arrangemangen har hon valt ut sina favoritlåtar men gjort om dem i modern tappning med influenser från flera olika genrer.

Även Linköpingspubliken kommer kunna lyssna på Buczeks Fitzgeraldstolkningar. På torsdag kommer hon till L'Orient dit hon bjudits in av Anders Jonasson. Där kommer hon sjunga en mer varierad repertoar men också en hel del Fitzgerald. Efter konserten kommer det bli ett jazzjam på scen.

– Jag gillar att komma till Linköping, det är en jättebra jazzstad med en bra och kunnig publik. Initiativet med jazzjam är en helt fantastisk satsning.

Hur är jazzens status i Sverige idag?

– Det frågar jag mig själv ofta. Eftersom jag är ganska ung, född 1978, kan jag inte jämföra med hur det var förr men jag känner att det har blivit en hårdare konkurrens och det vimlar av duktiga jazzmusiker.

Hon säger att Sverige har ett gott rykte i jazzvärlden med flera musiker i världsklass. Statusen har dock minskat från hur det var på 60- och 70-talet, säger hon.

– Jazzen får inte lika stort utrymme i media som mainstream-musiken. Det är synd för det finns många människor som går på konserter och älskar jazz.