– Det är de senaste knutarna med finansiering och så som ska lösas. Det är i princip klart, säger Mons Kallentoft.

Författaren är hemma i Linköping för att promota sin nya bok "Bödelskyssen". Det är del två i den nya sviten om polisen Malin Fors, med ett tema inspirerat av våra fem sinnen. Totalt har det nu blivit elva böcker i serien.

Mons Kallentoft har signerat böcker i en bokhandel på fredagsmorgonen innan han kommer till Corren. På bokhandeln var det många nyfikna som, så klart, ville ha svar på hur det går med filmatiseringen av de fem första böckerna om Malin Fors.

Artikelbild

| Hemma. Mons Kallentoft är i Linköping för att signera sin nya bok och titta till casting av statister till kommande filmatisering.

– Det är väldigt nära att gå i produktion. Manusen ligger nästan klara, skulle jag vilja påstå. Och det ser jäkligt bra ut, säger Mons Kallentoft.

Tidigt blev det en politisk strid kring kommunens sponsring, på sammanlagt 3,7 miljoner kronor, av filmprojektet och kommunstyrelsens beslut har överklagats till förvaltningsrätten. Där ligger ärendet i dag.

Men Mons Kallentoft både tror och hoppas att inspelningarna snart tar fart.

– Alla jobbar för, och alla vill, att det ska spelas in i Linköping. Kommunen och regionen har ju ställt upp helt fantastiskt, skulle jag vilja säga. Sedan har jag förstått att det är ganska många som inte tycker att det ska vara så. Men blir det av är jag rätt säker på, eller hoppas verkligen, att det blir här i stan. Allt annat skulle kännas lite fel.

Artikelbild

| Hårdkokt Mons Kallentoft.

Om de sista bitarna faller på plats, när kan inspelningarna börja?

– Planen är att det ska gå igång i februari. Förhoppningsvis, tillägger han.

Hur många filmer blir det?

– Vi pratar om fem filmer. Sen hur de delas upp i olika avsnitt beror på många olika saker. Det troliga är att man gör filmer som går att dela upp, allt för att det ska passa in i programläggningar. Det viktigaste för mig är att det blir bra manus, bra regi och bra skådisar.

Hur mycket har du varit med i manus- och castingarbetet?

– Jag är ganska involverad i båda delarna. Mycket i manusen, jag känner till den här världen runt Malin Fors bättre än någon annan. Jag valde att ta ett större ansvar och ville ha en viss struktur med större kontroll, jag tycker väl att en hel del tv-dramatik inte är så bra. Så blir det dåligt kan jag inte skylla på någon annan, det är väl baksidan, säger Mons Kallentoft och skrattar samtidigt som han är tydlig med att det inte är klart vem som ska spela Malin Fors.

Under lördagen är det casting av statister till filmatiseringen i Linköping och Mons Kallentoft kommer att stryka runt på Stora torget.

– Jag kommer mest att gå dit och hälsa lite och vara trevlig. Det ska bli spännande att se om det dyker upp någon.