Och nu växer kritiken mot kommunalrådet Paul Lindvalls sätt att bestämma.

En inställd spelning är också en spelning. I alla fall kostnadsmässigt. Som väntat tvingas Linköpings kommun betala 56 000 kronor plus moms för den hastigt inställda spelningen på helgens Keep it loud-festival.

– Jag har kollat detta noggrant och eftersom tjänstemän på kommunen var med när planeringen för festivalen gjordes måste vi ersätta East FM för avbokningen. Det är viktigt att man kan lita på att kommunen gör rätt för sig, säger kommunstyrelseordföranden Paul Lindvall (M).

Artikelbild

| Paul Lindvall.

Du har sagt att det inte handlar om censur utan om att denna typ av kultur inte ska betalas med skattepengar. Ändå blir det just så ...?

– Huvudbudskapet har varit att jag tycker att det är en grupp med en väldokumenterad historia av våldsförhärligande som inte är lämplig på en ungdomsfestival.

Så det viktigaste är att ungdomarna slipper höra Kartellens låtar, inte att det går skattepengar till det?

– Jag blir förvånad när en del menar att politiken inte ska ha några synpunkter. Jag är övertygad om att en del av dem som kritiserar mig nu skulle tycka att det var orimligt om kommunen sponsrade en Vit makt-festival eller liknande.

Socialdemokratiska kommunalrådet Jakob Björneke är upprörd över hela hanteringen av ärendet. Inte minst över hur Paul Lindvall beskrivit det som att övriga politiker inte haft någon uppfattning när frågan togs upp på planeringsutskottsmötet härom dagen.

– Fem gånger frågade jag vem som tagit beslutet innan han svarade "jag". Sen frågade jag var protokollet fanns, men det skulle upprättas i efterhand, sa han. Min andra fråga var "vilken är motivbilden för beslutet". Då blev han arg och ville att vi på sittande fot skulle godkänna beslutet om att stoppa konserten. Sen frågade jag fem gånger var det skriftliga underlaget för beslutet var innan jag fick ett halvlöfte om att det skulle presenteras efter festivalen, säger Jakob Björneke.

Men vad tycker du om Paul Lindvalls argument om att ett våldsförhärligande band inte har på ett ungdomsevenemang att göra?

– Jaha, det är den motiveringen som gäller i dag? Då är han ju inne på sångtexterna. Jag kan räkna upp ett antal stora svenska och internationella artister som också är våldsförhärligande och sexistiska, där flera varit i Linköping med kommunen som arrangör. Om Paul ska sitta och bedöma varje gång blir det rättsosäkert och godtyckligt. Varför lanserar han den principen nu?

Även Nils Hillerbrand (MP) var på mötet och blev tagen på sängen när frågan kom upp helt oanmäld. Varken han eller Björneke gick med på att se ärendet som något annat än ett informationsärende.

– Det var inte aktuellt för oss att säga vad vi tyckte. Och där slår han ju huvudet på spiken: vi ska inte tycka till om såna här saker, säger Hillerbrand.

För Keep it loud innebär detta att man står utan ett stort dragplåster med bara några få dagar kvar till festivalen. Enligt Paul Lindvall ställer kommunen gärna upp med extrapengar om East FM hinner få loss en ersättningsakt med så kort varsel.

– Först och främst vill jag vidhålla att det är tråkigt att Kartellen nu inte kommer att spela. Men vi jobbar för fullt med att hitta en ersättningsartist till på lördag. Samtidigt förstår vi om vissa artister inte väljer att ställa upp med med tanke på omständigheterna och vad som har hänt, säger Andreas Petersson på East FM.

Erik Wallsten

Daniel Johansson