Mellan 20 maj och 12 augusti kommer en svensk klassiker att stå på scenen i Gamla Linköping. Det är nämligen Pelle Svanslös, som sätts upp på Folksparksteatern. Gösta Knutssons välkända böcker om katterna från Uppsala har gjorts till film, tv-serier och nu teater.

Föreställningen innehåller mycket musik, tolv låtar på en timme. För skådespelarna blir det mycket sång och mycket rörelse, i varma kostymer mitt i sommaren. I onsdags hade rollbesättningen sin första repetition i kostymer och smink.

– Jag brukar ta på mig ganska mycket kläder innan vi börjar repetera i kostymerna. Nu när jag spelat teater i några år vet jag att det är lika bra att passa på. Annars blir det för varmt i den här, säger Tina Holmgren om den stora angorapälsen hon bär i rollen som Gammel-Maja.

Artikelbild

| Johan Furuhjelm (Pelle) och scenmästare Nathalie Hjertstedt.

Även om nästan alla i ensemblen är unga så har en majoritet av skådespelarna erfarenhet sedan långt tillbaka. Många av dem har även spelat på Gamla Linköpings scen innan, och har då spelat teater för barn.

– Barn är ju en ganska tacksam publik. Oftast tycker de att det är roligt att se på teater så länge man själv visar att man har kul på scenen. Då blir barnen väldigt engagerade, säger Johan Furuhjelm som spelar Pelle.

Under onsdagens repetition är det bara några dagar kvar tills föreställningen har premiär. Enligt regissören Håkan Bäck börjar man känna av att premiären är så pass nära.

– Det känns alltid nervöst innan en premiär, såklart. Men det är när vi börjar köra föreställningar som allt börjar falla på plats.

Artikelbild

| Disa Bäck (Maja).

För tio kronor extra på biljettpriset kan man stötta ”Våga vara snäll”-stipendiet, som arbetar för att utveckla barns förståelse för allas lika värde. ”Våga vara snäll” är Pelle Svanslös motto, och allas lika värde är något som ofta framhävs i böckerna.

– För mig innebär det att man vågar stå emot grupptryck, och tror på det som är rätt. Att stå upp för andra människor som inte har det lika lätt, säger Disa Bäck som spelar Maja Gräddnos.

Artikelbild

| Johan Furuhjelm (Pelle) och Disa Bäck (Maja). I bakgrunden Eric Almefalk (Måns) med Siri Swendson (Bill) och Signe Rosenblad (Bull)

En viktig detalj som måste bli klar inför föreställningen är svansarna som skådespelarna ska bära i rollerna som katter, gjorda av kostymansvariga Annica Grönlund.

– De är specialgjorda svansar, som tar mycket tid och arbete att göra. Och det ska bli sex stycken till alla i föreställningen. Ja, utom Pelle såklart!