Måleri, textil, grafik

Visas till 22 maj 2015

Under de år jag känt till Anneli Lindbergs "blobbar", har jag aldrig riktigt lyckats få korn på vad som skulle kunna göra dem konstnärligt intressanta. I mitt fall utgörs spärren i huvudsak av det gulliga och lite småputtriga. Det gäller i synnerhet de virkade versionerna. Blobb-temat genomsyrar även den här utställningen. Men här är figurerna uteslutande inlemmade i bilder.

Den här utställningen är betydligt mer sammanhållen än den som visades i samma lokal för några år sen. Och det är ingen tvekan om att konstnären har tagit ett par steg i sin utveckling.

Att sammanföra skilda tekniker i ett och samma verk kan ha en vitaliserande inverkan. Anneli Lindberg lägger ut spår, skickar ut tentakler, broderar, påbörjar... Oftast slutar det nånstans utmed vägen. Och däri ligger en utmaning, både för konstnären och oss andra. Att bara lotsa initialt och sen överlämna förtroendet till den som tar del av verket är en givande metod.

Upplevelsen av rörelse är påtaglig. Anhopningar av broderade figurationer ser ut att besitta nån form av hopsamlad kraft, vilken gör att de närsomhelst kan skicka ut "spejare" i den outforskade omgivningen. På ett datorbearbetat blad framträder blobbarnas världskarta. Tydliga spår på syns efter deras upptäcktsfärder. Att som konstnär skapa en egen fiktiv värld kan ge rikliga möjligheter till framtida landvinningar.