Målningar

Galleri Skådebanan

Pågår till 11 december 2015

Artikelbild

Vänskap. Målning av Karola Messner.

En läkare med lång erfarenhet av egen konstproduktion. Inte så vanligt. Men Karola Messner är en ovanligt kreativ människa. Bland annat har hon gjort sig känd för sina enormt tidskrävande träskulpturer. En del av dem har tillkommit efter arbetsinsatser på tusentals timmar. Störst avtryck har kanske ändå hennes sexton kvadratmeter stora målning "Världsteater" gjort. Den kommer att visas i en parallellutställning på Cafégalleriet i stadshuset med början någon vecka in i december.

Ända från början har hästar utgjort ett centralt inslag i hennes bildvärld. På den här utställningen kan man beskåda en stor tuschteckning som hon åstadkom redan som artonåring. Den har ett tydligt historiskt anslag, med ett myller av hästar och människor. Utöver sina roller i det dramatiska skeendet, berättar hästarna om att konstnären redan i unga år hade utvecklat en teknik och sin talang för bildkomposition.

I de normalstora målningar som nu visas hos Skådebanan, symboliserar hennes hästar kamp, kärlek, vänskap, kraft och skönhet. De är utförda i en något skissartad stil. Figurationerna kan därför uppfattas som inte helt genomarbetade. Förmodligen är det så att Messner har velat utnyttja uttryck bortom det välbekanta hos hästarnas kroppar. Nu visas graciösa rörelser mitt i stridens hetta, den tjusande kraft som kan uppstå mitt i en tillspetsad konkurrenssituation, det som kan uppfattas som koreografiskt tilltalande i samspelet mellan häst och människa...