"Närvarobehov"

Teckningar, installationer

Utställningen pågår till 17/4 2015

Artikelbild

Teckning, blyerts, av Sebastian Galo.

Konstnärliga processer handlar ofta om undersökande utforskningar och viljan att bryta mönster. Det som är viktigt för konstnären kanske inte alltid upplevs så av publiken. Men stegen måste tas.

Med bakgrund i föreställande graffitikonst har Linköpingskonstnären Sebastian Galo processat fram mängder med spontana blyertsteckningar. Ett litet urval på endast 10 teckningar och en sammanhängande installation visar han nu på Galleri Skådebanan.

Galos förhållningssätt påminner till exempel om surrealisten Henri Michaux (1899-1984). Med sin automatism ville han fånga ”frasen som saknar ord” och ”nå fram till en medvetenhet om tillvaron och om tidens flöde.”

Gränsdragningarna mellan verklighetens betongdörr och fantasins mjuka, öppna landskap kan tillfälligt lösas upp.

Artikelbild

Installation av Sebastian Galo.

Att låta det undermedvetna verka i full frihet och kraft kan skapa nya riktningar i det egna arbetet. Sebastian gör snabba rytmiska utfall mot papperet med grov grafitpenna. Levande linjer som sväller, smalnar av, vrider sig, böjer av, stannar och hoppar runt i nya banor och korta tecken. Ett helt annat språk, befriat från ord och förutfattade meningar. Musikaliskt atonalt, ibland likt experimentell elektronisk musik, som han lyssnar på, parallellt med annan musik.

Installationen på golv och vägg är gjord av olika sorters sladdar. De är både linjer i teckningar och sladdtrassel minnande om allt i elektronikmusikens energiflöden. Fyndigt kongenialt i relation till väggteckningarna.

Många utställningar med teckningar just nu. Passagen Lab visar blyerts av Elin Redin, Morgan Johansson och Hasti Radpour. Den föregående på Skådebanan av Sara Moum var också teckningar.

På fredag öppnar Galo sin andra utställning med berättande, färgstarkt måleri i Cafégalleriet, Stadshuset. Tillsammans kan dessa två utställningar ge en bra insyn i ett ungt, begåvat konstnärskap ständigt i rörelse.