Målningar, teckningar

Visas till 6 november 2015

I den aktuella utställningen visar Björn Svensk att han gjort nya upptäckter längs det spår han stakade ut för längesen. Ibland delar sig stigen. Han följer en parallell sträckning och stannar upp vid en vy eller tar in en stämning som han tidigare inte uppehållit sig vid i tillräcklig grad. Från den position han nu befinner sig i, anser jag att det finns olika spännande möjligheter för fortsatt avancemang.

Artikelbild

| Förblekningen, målning av Björn Svensk.

De speciella bilarna, som varit något av ett signum för honom, är nu borta. Istället är det skogen, dess träd, samt anmärkningsvärda huskroppar som får spela förstafiolen. Jag skriver 'huskroppar' eftersom hans avbildningar av hus utgör väsentligt mer än en dokumentation. Då och då känns det befogat att använda uttrycket 'besjälad'.

De här husen/byggnaderna har en hussjäl. De hukar lite i skuggan av den accelererande utvecklingen, men knäar inte för vad som helst, egentligen inte för annat än grävskopor.

Det är en av aspekterna med Svensks hus. En annan är att det bara ett halvt steg bort väntar byggnadskomplex, redo att inleda nån typ av förening med det omgivande landskapet. Redan nu delar husen med sig av sina färger till atmosfären och naturen runt om. Det återgäldas av landskapet, som är vänligt inställt till de hus som faller Svensk i smaken.

Några teckningar visar händer. Att avbilda händer lär ju vara bland det knepigaste en konstnär kan ge sig på. Det här är händer som talar via gester, som förstärker uttryck och som bekräftar Björn Svensks renommé som skicklig tecknare.