För den som inte älskar fotboll och inte heller längtar efter att kasta sig in i årets valrörelse under semestern ser årets tv-sommar onekligen ganska blek ut. Jo, visst serveras det allsång från Skansen precis som vanligt, Barnaby löser förstås minst femioelva mord i Midsomer och Ernst Kirchsteiger går loss på ett nytt renoveringsobjekt samtidigt som han levererar en aldrig sinande ström av poetiska citat om allt från libbstickor till vågskvalp.

Det enda som sticker ut och lockar åtminstone mig är SVT:s Ingmar Bergman-satsning. Vårens repris av serien "Scener ur ett äktenskap" har bara varit en försmak. Med anledning av 100-jubileet av den store regissörens födelse visar man nu inte mindre än 17 av hans filmer. Bergmansommaren inleds 8 juni med "Fängelse" från 1949 och avslutas 7 september med "Viskningar och rop" som hade svensk biopremiär 1973. Däremellan bjuds det klassiker som "Hets", "Smultronstället", "Sommaren med Monika", "Jungfrukällan" och "Det sjunde inseglet". Själv ser jag särskilt fram emot att återse Stig Järrels kusligt oförglömliga gestaltning av den fruktade latinlektorn Caligula i "Hets".

Gunde Svan hann knappt åka ur "Let's dance" förrän han var tillbaka på bästa sändningstid igen. I"Bragden" hyllar han sportprofiler som gjort minnesvärda insatser i svensk idrottshistoria. Visst var det charmigt när guldhandbollslaget från 1990 återsågs hemma hos Per Calén, men det blev lite väl detaljerat och nördigt för min smak. Och dagen därpå var det samma sak fast med ishockeyhjältarna från OS 1994. Två (!) 1,5-timmesavsnitt samma helg blev definitivt för mycket av det goda.

Artikelbild

| Studenten Jan-Erik (Alf Kjellin) och latinlektorn Caligula (Stig Järrel) i "Hets" från 1944. Filmen, som var Ingmar Bergmans debut som manusförfattare, visas i SVT 12 juni.

Bäst just nu

"Hemmaplan" (tack för tipset!). Underbar norsk dramaserie om Helena som blir den första kvinnliga fotbollstränaren för ett herrlag i elitserien. Hela säsongen finns på SVT play.

Tveksamt

"Tal till nationen". SVT:s nya grepp att låta partiledarna tala rakt in i kameran utan följdfrågor eller faktaanalys skaver. Lite som att vara förflyttad till Nordkorea...

Nyfiken på

"Uppdrag granskning: #metoo och Fredrik Virtanen". SVT1 onsdag 30/5 kl 20.

Räddningen

"Robinson Australien". För alla oss som saknar Dessie, Henrik, DK och de andra i svenska "Robinson" kommer nu två avsnitt i veckan av den australienska versionen på Tv4 play. Riktigt lovande än så länge.

Streamingtips

"La Mante" och "Le Chalet". Två superspännande och välgjorda franska miniserier att sträcktitta på en regnig sommarhelg. Netflix.

Mejla gärna: ann-charlotte.irhede@ostgotamedia.se