Att wallraffa; bedriva undersökande journalistisk under falsk identitet för att få material till artiklar eller böcker. En arbetsmetod som fick sitt namn efter den tyske journalisten Günter Wallraff på 1960-talet.

Günter var långt ifrån först med att göra den här typen av reportage. Redan 1914 klev den då 23-åriga reportern Ester Blenda Nordström på tåget till den södermanländska landsbygden för att undersöka hur det var att jobba som piga. Hennes åtta delar långa reportage i Svenska dagbladet blev vad man idag skulle kalla en viral succé. Reportaget släpptes även som boken ”En piga bland pigor”, en bestseller som trycktes i inte mindre än i femton upplagor.

Ester Blenda wallraffade alltså långt innan Günter Wallraff ens var född. Hon var en av sin tids pionjärer och hennes personliga sätt att skildra verkligheten förnyade svensk journalistik. Trots det föll hennes namn i glömska, inte bara orättvist då hon var banbrytande inom sitt fält, hon var också en sjujädra karaktär. Hon var beundrad, eftertraktad och vän med personer som Anders Zorn, Evert Taube och Elin Wägner. Ester Blenda körde motorcykel, rökte pipa och trotsade normer som begränsade kvinnors liv i början av 1900-talet.

Själv stötte jag på hennes namn i en dammig bok när jag jobbade på Naturhistoriska riksmuseet. Jag gjorde research på René Malaise, en känd svensk insektsforskare, som under en kort tid var gift med en journalist vid namn… Ester Blenda Nordström. Det hela var arrangerat, hon ville följa med honom ut på en expedition till Kamtjatka (i dåvarande Sovjetunionen) och ett giftemål gjorde saken lättare. René var inte jättespännande, men jag kunde inte sluta tänka på Ester Blenda.

Glädjande nog släpptes hennes böcker i nyutgåva 2012 och ett exemplar av ”Amerikanskt” bor i min bokhylla. Året är 1923 och Ester beskriver vimlet i New York, kaoset på Broadway och hotellrum med vägglöss och kackerlackor. Hon plockar körsbär i Saint Paul och tjuvåker med tåg genom att gömma sig på bromsstängerna under vagnen. Vilken kvinna!

I början av veckan delades årets Augustpris ut och Årets svenska fackbok blev ”Ett jävla solsken”, en biografi om just Ester Blenda Nordström. Grattis Fatima Bremmer, hon gästade också nyligen Bokens Dag i Linköping, som under många år jobbat hårt med den allra första biografin om Ester Blenda och grattis till alla de svenskar som nu kommer ha nöjet att bekanta sig med denna stjärna. Själv har jag plats 69 på bibliotekets väntelista på boken och då ställde jag mig ändå i kö innan den vann pris. Ett litet ljus i mörkret…