Vilket perfekt sätt att utnyttja tv-mediet! I nya SVT-serien "I dag om ett år" får vi först möta de medverkande i studion tillsammans med programledaren Pernilla Månsson Colt och några minuter senare kliver de in igen, men i verkligheten har ett helt år hunnit passera. Som tittare känns det både magiskt och förbryllande. Programledaren ser exakt likadan ut, samma kläder och frisyr. Och fast jag begriper att det inte kan vara så, får jag känslan av att studiopubliken också är densamma. Att tidsresan faktiskt verkligen äger rum mitt framför våra ögon. Snyggt gjort!

Upplägget är enkelt: personerna som är med berättar först vad de vill uppnå inom ett år och sen får vi som tittar direkt se hur det gick. I premiärprogrammet var deltagarnas mål minst sagt varierande. Allt ifrån 10-årige Philip som drömmer om att klara 40 dutt med en fotboll till Amanda som lider av cystisk fibros och måste få en lungtransplantation. Och någonstans där blir det problematiskt, allt presenteras med samma allvar och ges lika stor uppmärksamhet. Det gör i sin tur att de verkligt intressanta och mer gripande historierna slarvas bort. Jag hade önskat att man vågat fokuserat på färre medverkande och gett deras tidsresa mer utrymme.

Sändningarna från vinter-OS lockade många tittare, något Kanal 5 förstås inte var sena att utnyttja. Otaliga trailrar pumpades ut mellan sportevenemang och reklamavbrott. Premiären av humorblocket på söndagskvällarna med andra säsongen av "Sommaren med släkten" och nya "Helt perfekt" med Eva Röse och Johan Petersson tajmades lämpligt med OS-avslutningen. Och visst, det funkade – åtminstone på mig. Jag skippade norska "Gränsland" på SVT och skrattade gott åt dråpligheterna Peter Magnusson & Co ägnar sig åt i skärgårdsidyllen.

Artikelbild

| Tidsresa. I "I dag om ett år" möter Pernilla Månsson Colt människor som beslutat sig för att förändra sina liv.

Saknar:

Inget slår "På spåret" som fredagsunderhållning. "Bäst i test" som nu tar över är ett hån mot oss tv-tittare. Men kanske kan ett annat av mina "hat"-program, "Smartare än en femteklassare", få ett lyft när charmiga "På-spåret"-vinnaren Josefin Johansson tar över som programledare. Säsongsstart SVT lördag 17/3 kl 20.

Spännande:

En annan "På spåret"-vinnare, Jesper Rönndahl, leder nya "Svenska nyheter". Fyndigt, smart och lärorikt, hoppas jag. Premiär SVT fredag 9/3, kl 22.

Bäst just nu:

"Bonusfamiljen". Andra säsongen är ännu bättre än den första. Karaktärerna har fördjupats, framför allt har ex-maken Martin förvandlats från obegriplig schablonfigur till en människa av kött och blod. Och de härligt obekväma kvinnoporträtten är en ren fröjd.

Sportprofil-frossa:

Det verkas som om precis Sveriges alla gamla sporthjältar tävlar i tv just nu när Kanal 5 kör "Superstars" samtidigt som SVT visar "Mästarnas mästare". Men gärna för mig, jag följer båda två.

Fotnot:

Mejla gärna: ann-charlotte.irhede@ostgotamedia.se