Första skivan släpps 2009. Eller, som Magna Carta Cartel själva uttrycker det, 2009 skickar bandmedlemmarna ut en flaskpost med musik i cyberspace för att se vart den hamnar. Lite överallt och ingenstans visar det sig, och året därefter går Magna Carta Cartel in i en lång vila.

Men sedan 2016 är bandet, vars musik har beskrivits som "alternativ spökrock", tillbaka. Och den här gången har de en rejält mycket större publik.

– Nu för tiden har vi en ganska trogen fan-skara, säger sångaren Martin Persner. Många har hittat oss genom Ghost, säkert 85-90 procent är Ghost-fans.

Artikelbild

| Martin Persner är redo för Europa.

Ja, när Magna Carta Cartel, även kallade MCC, tar en paus så gör inte bandmedlemmarna detsamma. Tre av dem, bland annat Martin Persner, står under de här åren på världsscener med hårdrocksbandet Ghost, bandet som framträder bakom masker och vars identiteter det spekuleras om på forum och i medier.

Sommaren 2016 slutar Martin Persner spela i Ghost. En något trött blick vittnar om att han fått frågan om varför tidigare.

– Nej, det vill jag inte gå in på, säger Martin Persner. Inte en chans.

Jag försöker igen.

– Det handlar om massa olika saker, bland annat att jag är kallad som vittne till tingsrätten i höst och att jag inte vet vad jag får säga.

Knappt ett år efter att Martin Persner och Ghost gått skilda vägar lämnar nämligen flera av Ghosts bandmedlemmar in en stämningsansökan mot frontmannen Tobias Forge. Bandmedlemmarna hävdar att arvoden har uteblivit och att Forge har skött bandets ekonomi utan deras insyn. Martin Persner är själv inte inblandad i stämningsansökan men kommer alltså att vittna i höst, för vilken sida vet han inte.

I samma veva som Martin Persner slutar spela i Ghost väcker han MCC till liv igen. Den här gången är det med andra medlemmar, brorsan Arvid Persner på trummor och Pär Glendor på ba. Demo-versioner som för länge sedan lagts ut på MySpace börjar nu streamas, flaskposten hittas. Nygamla låtar spelas in och släpps under 2017.

– Jag skrev under hela tiden med Ghost, säger Martin Persner som skriver de flesta av MCC:s låtar. Jag behövde en annan estetisk kanal.

Hur har ert sound ändrats under de här åren?

– Musiken i sina renaste form har nog inte ändrats så mycket, säger Martin Persner. Men vi körde i princip bara på det instrumentella tidigare, vilket blir ganska svåråtkomligt för många. Idag är det mer sång, mer "mamma och pappa"-musik.

Du säger att ingen lyssnade på MCC tidigare. Ghost å andra sidan blev superstora. Vad beror det på?

– Jag tror att MCC då, 2009, var för krångligt. MCC var en svart-vit konstfilm när Ghost var en enkel, bra skräckfilm. Ghosts musik är fantastisk och har någonting som man behöver ha i dagens samhälle; den är tydligt inramad och paketerad.

Stockholm, Berlin, Paris. Den 28 september börjar Magna Carta Cartels Europaturné. Nio spelningar i sex länder, deras första turné någonsin.

Du har stått på många stora scener med Ghost genom åren. När ni nu turnernar med MCC så är det betydligt mindre scener.

– Ja, verkligen. Under första åren med Ghost så spelade vi inför två, trehundra personer ena veckan och på festival inför tusentals nästa vecka. Det måste man göra, och det är först nu vi gör det med MCC.

Vad kan publiken förvänta sig?

– I nuläget vet vi knappt hur många musiker som vi kommer att vara på scen, men vi har en vision om hur det ska se ut.