Komikern David Batra leker indier. Hur kul låter det, egentligen? Själv var jag i alla fall rejält skeptisk när jag bänkade mig vid premiärprogrammet av "Världens sämsta indier" förra veckan. Men jag blev fast direkt och sträcksåg flera avsnitt (hela serien ligger redan på SVT play). Allt är välproducerat och snyggt förpackat av mästerliga Karin af Klintberg. Batra är nedtonad men rolig och bjuder generöst på sina egna tillkortakommanden. Men det är hans ciceron, Indienkorrespondenten Malin Mendel, som verkligen lyfter programmet. Hennes kunskap om och smittande kärlek till landet där hon levt och verkat de senaste 15 åren gör serien varm och helt fri från det exotiserande som annars ofta präglar den här typen av "gästspel" i andra kulturer. Hon rör sig hemtamt och respektfullt i alla miljöer och att hon dessutom pratar engelska med indisk accent känns lika självklart som charmigt.

Indien är världens snabbast växande ekonomi och på väg att gå om Kina i folkmängd – ändå är åtminstone mina kunskapsluckor om detta gigantiska land pinsamt stora. Nu fylls de i, en efter en, under Batras underhållande och pedagogiska resa för att finna sitt indiska jag. Tack!

Ännu en lärorik och kul serie bjuder SVT på i "Sarah's sound of music". I samma oöverträffade halvtimmesformat berättar proffsiga Sarah Dawn Finer om musikalens historia. Intressanta intervjuer och spännande besök bakom kulisserna på Broadway gav verkligen mersmak. Jag gillar också Jesper Rönndahls respektlösa men alltid lika underhållande analyser i "Veckans nyheter". Ofta balanserar han på gränsen (och passerar den ibland, åtminstone med kinesiska mått mätt...) – precis som bra satir ska göra.

Artikelbild

| David Batra praoar hos Malin Mendels lokala grönsakshandlare i "Världens sämsta indier.

Utropstecken

"Brottsjournalen". Leif GW Persson byter kanal och är tillbaka i ett program som är som en karbonkopia på "Veckans brott". Studion, upplägget och innehållet är exakt likadant. Tyvärr lyckas dock inte Jenny Strömstedt alls axla Camilla Kvartofts mantel. Tv4, tisdagar kl 21.

Bäst just nu

"Vår tid är nu". Njuter varje sekund av detta välgjorda och välspelade drama. Kul att den redan välfyllda rollistan fyllts på med min danska favorit Sofie Gråbøl. SVT, måndagar kl 20.

Artikelbild

| Sarah Dawn Finer vill få fler att förstå musikalens storhet i "Sarah's sound of music".

Missa inte

"Släng dig i brunnen". På 90-talet gjorde ståupp-programmet från Norra Brunn stor succé. Nu har det återuppstått i skymundan på SVT play. Här läggs nyinspelade 15-minuterspärlor ut varje vecka. Rekommenderas varmt.

Ser fram emot

"Klimakteriet – det ska hända med dig". Låt vara att jag är mitt i målgruppen, men jag tror att alla skulle må bra av att lära sig mer om detta märkligt skamfyllda och ringaktade tillstånd. Premiär torsdag 11/10 kl 21 i SVT.

Mejla gärna: ann-charlotte.irhede@ostgotamedia.se