Det fanns en tid när jag älskade "Så ska det låta". När programmet startade i slutet av 90-talet, med Peter Harryson som jovialisk lekledare, var det den perfekta fredagsunderhållningen. Till och med barnen gillade det, så vi slapp kombinera tacomyset med gapiga "Fångarna på fortet" eller "Gladiatorerna". Men sedan Harryson slutade 2005 gick det bara utför. Varken Peter Settman eller Kalle Moraeus har kunnat axla hans mantel. Och programmet har mer och mer blivit en marknadsföringsplats där artisterna tagit varje chans att sjunga sina egna låtar på bästa sändningstid. En efter en har de rest sig från pianopallen för att skrida ut på scengolvet och typ aldrig sluta... En förmildrande omständighet med dem har dock varit att de faktiskt kan sjunga, vilket många av de senaste årens medverkande inte kunnat. De har fått vara med för att de är... ja, kändisar kanske.

Men nu verkar det ha blivit ändring på det. Söndagens säsongspremiär var något helt annat. Sarah Dawn Finer är ett fynd som frontfigur. Med musikalitet, humor och naturlig auktoritet gav hon programmet en helt ny lyster och fräschör. De begåvade gästerna höll sig, åtminstone nästan hela tiden, på sina platser men bjöd ändå på sig själva. Flera av de mer krystade tävlingskategorierna har strukits – bland annat den urtråkiga med bilderna, ni vet. I stället är det intron, titlar och textstrofer som gäller. Enkelt och kul. Och i ett helt nytt tävlingsinslag sjunger programledaren själv ledtrådarna tillsammans med orkestern. Summa summarum – "Så ska det låta" är tillbaka i topp bland underhållningsprogrammen på min lista och jag ser fram emot att ladda upp inför "Bron" på söndagskvällarna framöver tillsammans med Sarah Dawn Finer och hennes gäster.

Tv-julen var riktigt god, tycker jag. "Fröken Friman" levererade som vanligt även om ingenting slår "Karl-Bertil" förstås. Tre serier, som alla fortfarande finns på SVT play, förgyllde min helgledighet lite extra. "Den döende detektiven" (fint samspel med Lassgård i högform), "Delicious" (välsmakande brittiskt relationsdrama i vacker miljö) och så sist men inte minst "Hotel Sacher" (sevärt tyskt kostymdrama som utspelar sig i Wien kring förra sekelskiftet).

Artikelbild

| Lysande. Nya programledaren i "Så ska det låta" Sarah Dawn Finer flankerad av pianisterna Emanuel Norrby och Marika Willstedt.

Missa inte!

"Lerins lärlingar". Med värme och stor respekt arrangerar Lars Lerin konstskola för en brokig skara människor med olika funktionsnedsättningar i Karlstad. Seriepremiär i SVT1 onsdag 10/1 kl 21.

Nya favoriter

Sarah Klang, gästartist i senaste "På Spåret". Vilken röst!

Marianne Mörk i "Stjärnorna på slottet" – avsnittet med henne hade gärna fått vara dubbelt så långt.

Streamingtips

"Alias Grace". Bygger, precis som utmärkta "The handmaid's tale", på en bok av Margaret Atwood. Lågmält spännande historiskt drama om en irländsk tjänstekvinna som döms för mord på sin husbonde 1843. Netflix.

"Black mirror". Brittisk satir/ drama/thriller om vad den nya tekniken kan få för konsekvenser. Alla avsnitt är fristående. Fjärde säsongen släpptes på Netfilx vid årsskiftet.

Mejla gärna: ann-charlotte.irhede@ostgotamedia.se