Mannen framför tv-kameran har inte växt upp i en perfekt värld. I handen håller han en ring så liten att den bara går över toppen av hans ringfinger. Av den drygt fyra timmar långa dokumentären ”Finding Neverland” är det just den här scenen som etsar sig fast. Storleken på ringen som säger något om hur ung han är när superstjärnan börjar förgripa sig på honom.

Mannen på tv med de sorgsna ögonen och ringen i sin hand är en av två män i ”Finding Neverland” som berättar om hur Michael Jackson sexuellt utnyttjade dem som barn.

Inte bara deras liv förändras när den världskända artisten gör entré utan även deras familjers. Han bländade dem med sin stjärnglans, charm och pengar. De får åka helikopter, han överöser dem med gåvor och de får komma och bo på hans enorma ranch Neverland. Pojkarna är 10 och 7 år gamla och vet ingen om kärlek och gränser.

Skickligt lyckas han övertala inte bara deras föräldrar utan hela världen att det är fullt normalt att vuxna män har barn som bästa vänner. Att det inte är konstigt att de sover i samma säng. Det finns hundratals förklaringar som är mer troliga än den som nu nystas upp i dokumentären; att Michael Jackson är en pedofil.

Ett par månader efter att jag har blivit mamma går en våg av chock genom vårt gäng. En av våra vänner, en av oss, har blivit hämtad av polisen. Han är misstänkt för sexuellt ofredande av barn och innehav av barnpornografi.

Nyheten är otroligt svår att ta till sig, inte bara på grund av att det handlar om det hemskaste av brott utan på grund av att det är just han. En av de roligaste och snällaste. När insikten drabbar mig, att en pedofil kan vara precis vem som helst, öppnar sig en nattsvart avgrund. Hur ska jag kunna skydda mitt barn från farliga människor om jag inte kan avgöra vilka de är?

Redan innan ”Finding Neverland” haft premiär på SVT planerade svenska Michael Jackson-fans att anmäla dokumentären.

Mycket av kritiken handlar om att den enbart visar en sida. Men är inte det här den sidan som hela tiden har saknats? Trots att superstjärnan är död sedan många år tillbaka går det inte att förena de två ytterligheterna karismatisk artist och pedofil.

Men om ni inte tror att goda människor också kan begå brott är ni fel ute. Om ni tror att enbart elaka och onda människor är brottslingar har ni missat något. I en perfekt värld går brottslingar att identifiera genom sina huggtänder. Men vi lever inte i en perfekt värld.