Polis var lätt att stava till så det blev första målet men musiken kom i vägen. Det var den snabba vägen till det stora ungdomsintresset: tjejer. Men lusten att berätta var större och nu har han skrivit 170 böcker, de flesta av dem tillsammans med sin kusin Anders Jacobsson.

Pinsamheter är viktiga i Bert och Sune-böckerna. Helst ska de vara nästan outhärdliga. Händelserna är enligt författaren inte påhittade men kan vara lite förbättrade för att få rätt knorr. Det handlar ju om skönlitteratur. Detta fick eleverna på Blästadskolan veta mer om under tisdagens författarbesök.

– Känslor har vi alla i hela livet men är något vi pratar väldigt lite om. De är tidlösa men vi lär oss inte mycket om det i skolan fast hormonerna då sprutar åt alla möjliga håll, säger Sören Olsson som fortsätter:

Artikelbild

| "En gång råkade jag tappa handduken och stod naken framför ett fönster med folk utanför. det var pisamt" säger Sören Olsson till Agnes Lööke och Emil Lagelöf

– Jag samlar pinsamma situationer hela tiden, mina egna eller andras upplevda. De är väldigt användbara och är bra att utgå ifrån, egen erfarenhet är bäst. Då kan man träna upp sitt eget berättande och skapa historier.

Agnes Lööke klass 3 frågar: Varför har du andra men inte dig själv i böckerna?

– Det är personer jag träffat eller känner men jag finns ju med väldigt mycket i huvudfigurerna. Sune och Bert har mycket av mig.

Emil Lagerlöf klass 3 frågar: Vilka är de tre mest pinsamma saker du varit med om?

Artikelbild

– En gång pruttade jag en gubbe i huvudet, det var lite pinsamt. En gång gjorde jag en ful grimas åt fel person i en hiss och en gång råkade jag klappa på fel rumpa. Det var svårt att förklara så jag sprang därifrån.