"Jag är väldigt orolig för att vi inte inser hur viktig demokratin är". Orden är Ingvars Carlssons. Han uttalar dem med stort allvar i slutet av det premiäravsnittet av SVT:s nya dokumentärserie "Statsministrarna". I fyra program får våra tidigare statsministrar berätta om sin tid vid makten. Ingvar Carlsson följs av Carl Bildt, Göran Persson och Fredrik Reinfeldt. Och i en tid när demokratin attackeras av populister runt om i världen är den här typen av program extra viktiga. Det är välgörande att se kloka politiker reflektera kring beslut och skeenden, samtidigt som man får en nyttig tillbakablick på vår nutidshistoria. Palmemordet, Ebbe Carlsson-affären och regeringskrisen i början på 90-talet avhandlas förstås i Ingvar Carlssons program. Och det är nästan hjärtskärande att höra om hur han högst motvilligt och i sorg tvingades axla Palmes roll efter mordet. "Det tog flera år innan jag kunde känna arbetsglädje", berättar han. På fredag fyller han 84 år och med sin erfarenhet och sitt historiska perspektiv är han väl värd att lyssnas på. Det är även hans efterföljare och jag ser verkligen fram emot avsnittet om Carl Bildt nästa tisdag.

En tredjedel av all mat som odlas och produceras slängs. I detta förfärliga faktum tar Anne Lundberg och kocken Paul Svensson avstamp i serien "Maträddarna" (SVT, torsdagar). Det kunde blivit nattsvart och förlamande men de båda programledarna fokuserar på lösningar och goda krafter. Vi får följa med en dumpstrande familjefar som tar vara på slängda matförpackningar i containrar utanför matbutiker och vi får enkla tips och recept för att själva kunna undvika att kasta mat i onödan. Lekfullt och med stort engagemang förmedlar de både alarmerande fakta och hopp.

Missa inte

Artikelbild

| Fyra före detta statsministrar ger sin bild av hur det var att leda Sverige och bära det yttersta politiska ansvaret i "Statsministrarna".

"Hallå! Magnus Uggla show". Glammigt underhållande och självutlämnande på en och samma gång. SVT play.

Humorhopp

Årets svenskamerikanska äventyr är över. Nu satsar SVT på två humorprogram på söndagskvällarna. Felix Herngrens nya serie "Andra åket" följs av den kvinnliga humorgruppen Stallet i "Alla hästar hemma". Jag hoppas på skratt. SVT, söndagar kl 20 och 20.30.

Streamingtips

"Bodyguard". Richard Madden (Robb Stark i "Game of Thrones") spelar en krigsveteran som blir livvakt åt en kvinnlig inrikesminister i detta extremt spännande brittiska thrillerdrama i sex delar. HBO.

Mejla gärna: ann-charlotte.irhede@ostgotamedia.se