Det är något visst med nostalgi. Det sägs att doft är den av våra sinnesförnimmelser som är mest förknippad med minnet, och där står ju tv sig slätt. Men gamla klipp, musik och väl återskapade historiska miljöer funkar nästan lika bra, åtminstone på mig. I veckan hade TV4 premiär på nya serien "Hälsningar från..." där kända personer får göra en tidsresa tillbaka till året då de fyllde tolv. I första avsnittet tog programledaren Pär Lernström, i hockeyfrilla och enorma axelvaddar, med Magdalena Graaf och hennes familj till 1987. Tre dagar helt utan mobiltelefoner och konstant uppkoppling var en enorm uppoffring för hennes tre söner som trots allt fann sig i att äta Flygande Jakob, träna med Susanne Lanefelt och lyssna på Lilli och Sussie i varsin freestyle.

Programmakarna måste ha lagt otroligt mycket tid och kraft på att hitta tidstypisk rekvisita, för huset där familjen fick bo andades 1987 in i minsta detalj. Pastellfärgerna, planscherna i Magdalenas flickrum, O'boy-burken i skafferiet – ja till och med bilen, som ju bevisligen måste vara mer än 30 år gammal, såg ny ut. En riktigt kul idé och väldigt väl genomförd. Jag ser verkligen fram emot fler tidsresor, kanske allra mest Magnus "Världens starkaste man" Samuelssons. Han dyker upp i fjärde avsnittet och bilden med en långhårig Magnus stående vid moppen framför korvkiosken lovar gott.

En annan favorit på nostalgitemat är "Sveriges bästa", även det i TV4. Det är barnsligt kul att kolla på gamla klipp och gissa vilken sketch eller vilket musikögonblick som svenska folket rankat högst genom tiderna.

Artikelbild

| Magnus Samuelsson med familj dyker upp i fjärde avsnittet av "Hälsningar från". Året är 1982.

Att verkligheten överträffar dikten blir förfärande tydligt i "GW:s mord". De två avsnitten om de så kallade sommarstugemorden och den förslagna Johanna Möller har varit lika chockerande som oavbrutet intressanta. När man får hela omfattningen av denna hårresande historia presenterad i ett svep framstår den som helt ofattbar. Nästa vecka tar sig Leif GW Persson an ett om möjligt än mer osannolikt och fasanfullt fall – journalisten Kim Walls död i Peter Madsens ubåt.

Missa inte

"Herrens vägar". Klart sevärt danskt familjedrama om en prästfamilj med många hemligheter. SVT, måndagar kl 21.

Nyfiken på

"Madame Deemas underbara resa". Ny realityserie där vi får följa den syriska filmstjärnans jakt på ett sommarhus i Sverige. Premiär i SVT onsdag 18/4, kl 21.

Besvikelse

"Sjölyckan". Mina höga förväntningar infriades inte alls. Det här är ljusår från både "Solsidan" och "Bonusfamiljen", tyvärr. Kanske beror det mest på att Henrik Schyffert verkar spela sig själv, utan att lyckas särskilt bra...

Streamingtips

"Requiem". Riktigt spännande historia med precis lagom mycket övernaturliga inslag. Netflix

Nästa vecka är det också premiär för andra säsongen av två favoritserier. "Westworld" (Netflix 23/4) och "The handmaid's tale" (HBO 26/4)

Mejla gärna: ann-charlotte.irhede@ostgotamedia.se