I veckan avfyrade dessutom Christian Ekström, vd för Skattebetalarnas förening, en salva mot beslutet. Politiker kan inte på något sätt bedöma nyttan av såna här projekt, menade han.

”De har inga kvalifikationer för det, och de ska inte spela med skattebetalarnas pengar. Det är som att kasta pengar på roulettebordet i stället för att investera dem i räntebärande papper”, dundrade Ekström.

Oppositionspartierna har helt avfärdat tanken på att kommunen ska bidra med några pengar för att inspelningarna ska göras i Kallentofts gamla hemstad, medan kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) ser alltsammans som ”en gyllene chans för Linköping” som bland annat kan skapa nya arbetstillfällen.

Artikelbild

Nu är hur som helst beslutet taget och de kommunala bolagen Stångåstaden, Tekniska verken och Visit Linköping & Co ska sponsra inspelningen genom att bland annat bidra med lägenheter och andra lokaler till ett värde av 3,7 miljoner kronor.

Strax innan den här debatten vevade igång i Linköping meddelade Norrköping lite försynt att man går in och hjälper uppföljaren till den Guldbaggebelönade biofilmen ”Tjuvheder” med 1,5 miljoner kronor. Mellan tummen och pekfingret känns väl det jämförbart med pengarna som Linköping bidrar med till de fem 90-minutersavsnitten om Mons Kallentofts mordutredare Malin Fors.

Grejen är att i Norrköping uppstod ingen debatt alls. Där ställdes inte ”kommunens kärnvärden” mot det tveksamma i att bidra till en kommersiell tv-produktion, eftersom pengarna kommer från Norrköpings filmfond.

Tåget för Kallentoft-serien har redan gått, men kan det nu inte vara idé att Linköping sneglar på Norrköping för att bättre kunna hantera sådana här frågor. Kanske är en filmfond den bästa lösningen, det överlåter jag åt andra att bedöma, det viktiga är att det finns projektpengar och en tydlig motpart för produktionsbolag som intresserar sig för Linköping. För om det är något som ingen har ifrågasatt i den här debatten så är det värdet av att Linköping syns i tv och på film.

Linköpings kommun har satt upp ett tufft, väldigt tufft, mål att vara en av landets tre största eventstäder till år 2030. Jag kan inte överblicka allt som krävs för att man ska nå dit, men att kommunen behöver höras och synas tar jag för självklart. Inte minst när det gäller att få internationella artister att lägga sina spelningar här. Jag inbillar mig inte att Kallentoft-serien kan åstadkomma det på egen hand, men kanske kan den vara en liten byggsten för att nå målet.