Krönika Det skulle bara vara en vanlig spelning för musikerna i bandet Great White. Men den 20 februari 2003 blev konserten allt annat än vad som var planerat. Pyrotekniken ihop med materialet som ljudisolerade kring scenen på nattklubben The Station i Rhode Island blev en dödsfälla och på bara några sekunder stod scenen i lågor. Fem och en halv minut senare var lokalen ett brandinferno och 100 av de som förväntansfullt steg in i lokalen några timmar tidigare kom aldrig därifrån.

Jag vet inte varför denna händelse har etsat sig fast i mig. Kanske för att blotta tanken av att stängas in i en lokal med paniken som sprids från person till person får kalla kårar att krypa. Och rädslan för det blandas upp med någon slags nyfikenhet kring att förstå händelseförloppet. Jag har läst det mesta som går att komma över kring den här branden och det faktum att det finns filmklipp på hur fruktansvärt snabbt allt går, det filmas från innan pyrotekniken trycks av och tills filmaren tar sig ut, gör händelsen mer fattbar än om det bara vore i text. Utanför lokalen konfronteras man med de känslostormar människorna som tagit sig ut genomlever. Glädje för det egna livet men också bottenlös sorg för de som förmodas finnas kvar.

Det lämnar också en känsla av att man aldrig vet var, när eller hur något hemskt kan hända. En rädsla av att några av de som dog kanske hade överlevt om de hade varit beredda. Men hur ofta och på vilken plats ska man vara beredd?

I veckan var det ett år sedan en bomb briserade i Manchester efter en konsert med Ariana Grande. 23 människor dog och över hundra skadades, många av dem tonåringar.

Det heter inte ”nöjesliv” för ingenting. Musik och konserter är en glädje som kan ge livet det där lilla extra. Olyckor, säkerhetsbrister och människor med onda uppsåt kan vi dock inte få bort. Hur mycket kan vi då försäkra oss om att vi inte hamnar i dessa situationer utan att låsa in oss? Inte särskilt mycket.

Men. Vi har yrkesmän som kan säkra våra lokaler. Vi har vakter som stoppar bråkstakar. Och vi har regler kring hur evenemang får gå till. Det är anledningen till varför du ofta måste hänga av dig jackan innan du går in i en konsertlokal, för annars kan det vara en brandrisk. Det är anledningen till varför glasflaskor inte är tillåtna på festivaler, för krossat glas kan skada oerhört. Det är också anledningen till varför du blir nekad alkohol i en bar, för att du inte ska fara illa. Små enkla saker som kan rädda både ditt och andras liv. Tänk på det nästa gång den där tjugan för rocken känns onödig.