Ja, kära tv-spaningsläsare, den här krönikan måste börja med en bekännelse. De senaste två veckorna har jag faktiskt misskött mitt uppdrag som tablåspanare. Till en del beroende på att det inte finns så mycket nytt att utforska utbudet just nu, men framför allt för att jag till slut fallit till föga och börjat titta på en av historiens största seriesuccéer, "Game of Thrones". Först avskräcktes jag av genren – fantasy är inte min favoritgren – och med tiden även av omfånget. Det kändes helt tröstlöst att ge sig i kast med sju långa säsonger. Men nu, halvvägs i säsong fyra, är jag bara tacksam över att jag har så mycket kvar. Den är verkligen otroligt välgjord, spännande och med en mängd underbara karaktärer att följa. Och i vår, när HBO börjar visa den åttonde och avslutande säsongen, kommer jag att sitta som klistrad – lika besatt och fascinerad som miljontals "GoT"-fans världen över.

Men det finns ju förstås godbitar i det traditionella tv-utbudet. "Vår tid är nu" fortsätter att fängsla liksom "Springfloden", även om ingen av dem riktigt når upp till första säsongens höjder. En långkörare som däremot bara blir bättre och bättre är "Allt för Sverige". Jag är full av beundran över redaktionens förmåga att hitta nya vinklar och ingångar för att presentera Sverige för de medverkande amerikanska svenskättlingarna. Historier och betraktelser som nästan alltid är lika intressanta för den svenska tv-publiken. Mycket tack vare programledaren Anders Lundins härliga humor och distans. Idén att låta amerikanerna fira nationaldagen hemma hos två svenska immigrantfamiljer nu senast, var ju lika klockren som underbar. Så fint att se hur mycket som faktiskt förenar oss människor, trots olika ursprung och religion.

Matprogrammen fortsätter att breda ut sig i tablåerna. Nu senast "Bästa dieten", där fyra familjer får testa olika dieter (vegansk, tallriksmodellen., 5:2 och lchf) under fyra veckor. Både kul och lärorikt, även om jag misstänker att tiden är för kort för att man faktiskt ska kunna utse vilken diet som är bäst.

Artikelbild

| "Allt för Sverige" (åttonde säsongen!) fortsätter att övertyga. Nu senast fick amerikanerna flyttar in hos två svenska immigrantfamiljer med liknande erfarenheter som amerikanernas svenska förfäder.

Veckans skräll

"Så mycket bättre", blir tyvärr inte bättre och bättre. Slumrade mig genom premiären i helgen, men vaknade till när Christer Sjögren rockade loss och gav oss alla fingret (!) i Eric Gadds "My personality". Tv4, lördagar kl 20.

Veckans låt

"Mumbo jumbo". Mello-parodiernas mästare Daniel Norberg har fått ett eget humorprogram. Är inte helt övertygad efter första avsnittet, men "hyllnings"-sången till Postnord var riktigt kul. Tv4, fredagar kl 21.30.

Veckans ögongodis

"Vanity fair". William Thackerays 1800-tals roman "Fåfängans marknad" i färgsprakande och modern tv-kostym är en fröjd för ögat. SVT, lördagar kl 21.30.

Mejla gärna: ann-charlotte.irhede@ostgotamedia.se