Historien om en oväntad vänskap mellan en 40-årig utbränd gynekolog och en vilsen ung man är bland det bästa man kan se på tv just nu. Serien "Filip och Mona"  som visas i 20-minuters episoder på lördagarna i SVT  är en riktig pärla. Här finns både humor och svärta men också en dialog som känns ovanligt äkta. 

Rollerna som det något udda kompisparet görs av William Spetz och Anna Granath, som också ligger bakom programidén. 

Filip och Mona träffas när hon börjar arbetsträna i matbutiken där han jobbar. Skildringen av deras trassliga liv skildras med varm respekt, utan att väja för deras mindre goda egenskaper. Vissa scener blir nästan obehagligt pinsamma, men på där positiva sättet som ger nerv och djup. De båda huvudrollsinnehavarna är klockrena i sina karaktärer och det är extra roligt att  William Spetz får det utrymme han förtjänar. 

Artikelbild

| William Spetz och Anna Granath i den alldeles underbara serien "Filip och Mona".

Han syns ju även i komediserien "Andra åket" – som också (!) visas i SVT på lördagskvällarna – men där är han sorgligt bortslarvad. Vad måtte det bliva av denne gränslöst begåvade blott 23-årige multitalang?!

 

Hyllade "Vår tid är nu" är tillbaka med den avslutande säsongen och mottagandet bland recensenterna har varit ganska ljummet. Jag tröstar mig med att jag själv var ganska njugg när förra säsongen drog igång ifjol, men att serien då växte för varje avsnitt. Hoppas verkligen att samma sak händer nu. Den här välgjorda storsatsningen är värd att gå i mål med flaggan i topp.

EN RIKTIG HÖJDARE

"Expeditionen". Att följa ett gäng kändisars vedermödor på väg mot Lobuche Peak i Himalaya visar sig vara både spännande och underhållande. Mycket tack vare dynamiken mellan de sex deltagarna: Mikael Persbrandt, Little Jinder, Sanna Kallur, Stefan Larsson, Dominika Peczynski och Nils Holmqvist. Tv4, torsdagar kl 21.

MISSA INTE

"Killing Eve". Äntligen visar SVT denna spännande, oförutsägbara och bitvis chockerande serie där handlingen kretsar kring en katt och råtta-lek mellan den uttråkade MI5-agenten Eve och den kvinnliga lönnmördaren Villanelle. Lördagar kl 21.

STREAMINGTIPS

"Gåsmamman". När den tredje säsongen avslutades trodde vi nog alla att det var över. Men Alexandra Rapaports rollfigur Sonja visade sig ha nio liv minst och jag gläder mig åt att få följa ännu en rafflande omgång av actionthrillern. Premiär på Cmore 7/11.

Mejla gärna: ann-charlotte.irhede@ostmedia.se