När "Barnaboken" kom ut 1983 blev Anna Wahlgren i ett slag en uppfostringsexpert inte bara i Sverige. Hennes råd, som i princip enbart byggde på erfarenheten hon fått som mamma till nio egna barn, togs emot med öppna armar. Den 700 sidor tjocka boken har sålts i nästan en halv miljon exemplar och blev som en bibel för nyblivna föräldrar. Jag har också ett exemplar stående i bokhyllan, men under småbarnsåren upptäckte jag ganska snabbt att den inte alls passade mig. Jag fick bara ångest av de beskäftiga råden och kände mig som en otillräcklig och dålig förälder. Man kan väl lugnt säga att Anna Wahlgren inte precis hört till mina favoriter...

Men efter att ha sett de två delarna i dokumentären "Hela Sveriges mamma" på SVT är jag stark benägen att revidera min uppfattning. Fram träder en orädd och hårt arbetande kvinna som hela livet kämpat för att ge sina och andras barn den kärlek och trygghet hon själv aldrig fick under sin uppväxt. Oavsett motstånd och sammanhang står hon upp för det hon tror på. Även om jag inte alls håller med om mycket av det hon förespråkar har hon definitivt vunnit min beundran. Och trots att hennes liv måste ha rasat ihop fullständigt när en av hennes döttrar brutalt punkterade bilden av den perfekta familjen i boken "Felicia försvann" har Anna Wahlgren nu skapat sig en ny tillvaro i Indien. Vid 75 är hon fortfarande lika färgstark och okuvlig. Respekt!

Sedan sist har ännu ett humorprogram haft premiär. I SVT:s "Katsching –lite pengar har ingen dött av" på fredagskvällarna får vi möta Per Andersson som dumdryg Djursholmsdirektör och hans aningslöst slösande hustru. Men hur kul är det egentligen att driva med överklassen genom lättköpta poänger? Inte alls, om ni frågar mig. Däremot tycker jag att Tv4:s "Stjärnornas stjärna" visat sig vara en ovanlig fullträff i underhållningsgenren. Så kul att se deltagarna utmanas i olika musikstilar. Ser verkligen fram emot lördagens final.

Artikelbild

| Författaren Anna Wahlgren, still going strong vid Indiska oceanen i Goa- trots alla motgångar.

Måste ses!

"Avicii: True Stories". Även för den som inte har något förhållande till den nyligen bortgångne världsstjärnans musik är det här en lika sevärd som djupt tragisk berättelse om en ung människas kamp mot en girig och oförstående omvärld.

Missa inte

"The handmaid's tale". Samtidigt som den andra säsongen just startat på HBO visar SVT den första på söndagskvällarna. Ämnet kan verka avskräckande, men det är en fantastiskt välgjord, bra och beroendeframkallande serie.

Streamingtips

"Seven seconds". Rasmotsättningar, korruption, relationer och sorg. Allt ryms i denna mångfacetterade historia där alla karaktärerna känns äkta och får utvecklas under seriens gång. Netflix

Mejla gärna: ann-charlotte.irhede@ostgotamedia.se