Föreningen har syftet att personer med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning ska få stå på scen och uppträda. Lördagskvällen på Skylten blev minnesvärd för publiken och de nio artisterna.

Det som började förra året med en testtävling i Filbytergallerian har nu blivit verklighet.

Scenen var snyggt upplyst och längst bak i lokalen satt, i totalt mörker, juryn. De avkunnade på bästa Idol-vis sina omdömen efter varje artist.

Artikelbild

| "Miriam Bryant är kaxig, det är jag också" säger kvällens vinnare Jessica Längerberg som gå till semifinal.

­– En samordningsgrupp har under hösten gallrat ut artister bland anmälningarna som får tävla. Juryn utser vinnaren som sedan går vidare till semifinal i Stockholm, säger samordnaren Lovisa Almberg.

Det känns nervöst, men väldigt kul att sjunga för publik tycker Jessica Längerberg som sjunger "Allt jag behöver nu" med Miriam Bryant.

– Det rusar i hela kroppen och man blir glad, säger hon.

– Miriam är väldigt kaxig och det är jag också. Därför sjunger jag hennes låt. Det är kul att ha en jury. En av oss artister kommer vinna och åka till Stockholm, säger Jessica Längerberg.

Artikelbild

| Fabian Fagerberg fick publikens jubel under sitt framträdande. Han gillar enligt egen utsago mikrofoner, det framgick tydligt.

För Emma Bergman betyder musiken allt. Är hon ledsen lyssnar hon på musik.

– Lyssnat på musik har jag gjort sen jag var liten. Jag ska sjunga en låt av Drifters, det blir jag glad av.

Artikelbild

| "Man blir glad i kroppen av musik, jag vill bara dansa när jag lyssnar och sjunger" säger Emma Bergman.

Mottot med tävlingen är att alla artisterna är vinnare men till semifinalen i april åker bara en. Så är det med tävlingar och juryn motiverade sig så här när alla bidragen var klara:

"Vinnaren har en bra stark röst och sjunger med självförtroende. Artisten förmedlar också trovärdigt i både sång och kroppsspråk sitt budskap. Hon heter Jessica Längerberg."