"Ryktet om min död är betydligt överdrivet", skrev en gång den amerikanske författaren Mark Twain. Det klassiska citatet kommer för mig när jag tittar på kanalernas aktuella veckotablåer. Det är inte så många år sedan som de flesta spådde att dokusåpans era var förbi för alltid. Några bottennapp som "Kungarna av Tylösand" och "Cirkus Magaluf" bidrog säkert till det. En typ av förnedringsteve där unga människor var beredda att göra i princip vad som helst för några minuter i rampljuset.

Men nu kan man lätt konstatera att dokusåporna är på stark frammarsch igen. Inte de värsta avarterna, men framför allt Tv4 verkar ha en stark tro på konceptet att placera ett gäng vanliga (men ändå ganska udda) människor i för dem ovana miljöer och låta tittarna följa dem. Gärna varje dag i flera veckor. Samma dag som årets säsong av "Farmen" avslutades efter 51 (!) avsnitt drog nästa dokusåpalångkörare i gång. 20-årsjubilerande "Robinson" är tillbaka, nu med Anders "Arga snickaren" Öfvergård som programledare. Liksom i "Farmen" handlar det om över 50 avsnitt som sprids ut under såväl vardag som helg under hela våren. Och som om det inte räckte för att fylla tittarnas förmodade behov av mänskliga tillkortakommanden, paktande och intriger satsar man också på "Farmen VIP", där kändisar som Samir Badran, Glenn Hysén och Camilla Henemark lever gammeldags bondeliv djupt inne i de småländska skogarna.

Även SVT är med i dokusåparejset. De senaste åren har det mest handlat om matchmaking av olika slag, som i "Första dejten" och "Tro, hopp och kärlek". Just nu är det den bisarra men ack så kittlande "Gift vid första ögonkastet" som är aktuell. Men SVT-tablån innehåller även den något aparta programserien "Sveriges fetaste hundar" där några alltför curlande hussar och mattar får hjälp att banta sina överviktiga skyddslingar.

Artikelbild

| Paradis eller helvete? Tv4 serverar drygt 50 avsnitt öden och äventyr i "Robinson" som den här gången är inspelat på Fiji.

Vad säger detta om oss tv-tittare? Satsningen på dokusåpor grundas med största sannolikhet på marknadsundersökningar och grundliga analyser av vårt beteende. Kan det vara så att i den omvälvande tid vi lever i med politisk instabilitet, terrorhot och klimatförändringar söker vi oss till enkel verklighetsflykt för att orka med? Det är lättare att förfasa sig över ränksmiderierna i en dokusåpa än att reflektera över vad Trump, Putin, Brexit och för den delen även Jimmie Åkesson faktiskt betyder för tillståndet i vår värld.

Ljus i mörkret

"Storuman forever". Skidskytten Björn Ferry och armbryterskan Heidi Andersson ska försöka få sin hemort att leva med klimatsmart. Lika charmigt lovvärt som viktigt. SVT, tisdagar kl 21.

Favorit just nu

Artikelbild

| Farmarliv. Ett gäng mer eller mindre kända personer tävlar i "Farmen VIP".

"Kulturfrågan Kontrapunkt". Underbart nördigt, lärorikt och kul. Det är en fröjd att en hel timme på bästa sändningstid ägnas åt att klassisk bildning. SVT, onsdagar kl 21.

Streamingtips

"Gråzon". Välgjord och spännande skandinavisk thriller där bland annat danska Birgitte Hjort Sørensen (känd från "Borgen") gör en lysande insats. C More.

Mejla gärna: ann-charlotte.irhede@ostgotamedia.se