Fönstren skallrar i Brunneby herrgårds salong när Solene Le Van tar ton. Hon är bara 17 år men har en röst som imponerar i både omfång och styrka.

– Papa, take it from the beginning again!, uppmanar hon och pekar på notbladen.

Pappa, börja om från början ber hon sin pappa pianisten Eric. Ord som han fått höra om och om igen under årens lopp.

Artikelbild

| Musikalisk familj. Pappa Eric Le Van tillsammans med Solene, Sean och Sarah framför Brunneby gård. Eric har besökt Sverige en gång tidigare, för resten av familjen är det första besöket.

– De visade alla intresse för musiken tidigt. Jag ville avvakta, men det var svårt. Jag minns tydligt ett tillfälle när Solene var tre år, hon satt på vår trappa och lyssnade på när jag repeterade. Längs henne kinder rullade tårar, hon var så rörd över det hon hörde, berättar han.

Eric var själv fem år när han började intressera sig för musik. Ingen i hans familj var musiker, men närheten till kultur fanns då hans pappa jobbade på teater.

Så småningom började han ta pianolektioner parallellt med att han spelade violin. När han tvingades välja mellan de två instrumenten valde han piano, vilket tog honom från Kalifornien till Schweiz och sedan vidare till England där han träffade sin fru Miriam på Cambridge.

– Jag doktorerade i litteratur när jag och Eric träffades. Jag spelar inte så mycket själv men älskar musik och skulle inte kunna tänka mig ett liv utan musik, säger hon.

Artikelbild

| Talangfulla musiker. Men även duktiga studenter. Under deras uppväxt hemskolades de av deras mamma, nu går båda systrarna på Princeton.

– Böcker är också en stor del av våra liv. Vi har alla självklart andra intressen jämsides med musiken, jag håller till exempel på med dataprogrammering, förklarar Sean 14 år och yngst i familjen.

I eftermiddag uppträder de inför publik i en fullsatt salong inne på herrgården.

Artikelbild

– Jag tror att de skulle försöka sätta in fler stolar än de 80 som fanns från början, säger Miriam och serverar sina barn av fikat som står på bordet.

Vi sitter ute på huset stora balkong. Den inramas vackert av grönska och då och då rasslar det till och en fågel avbryter fräckt lugnet. Familjen på fem anlände till Sverige i onsdags.

Artikelbild

| Solene Le Van.

– Vi är så glada över att vara här, till och med för vädret fast att det regnar. Det är alltid soligt hemma i Kalifornien, säger Miriam.

När familjen pratar med varandra blandas franska och engelska, barnen föddes alla i Miriams hemland Frankrike, men flyttade till USA 2003. I dag bor de i Los Angeles och det var där de kom i kontakt med Ingrid, dotter till Bettina Kjellin som äger Brunneby herrgård.

Artikelbild

| Ett par av konsertens programpunkter består av systrarna på violin och Eric Le Van på piano.

– Vi träffade Bettina i går, men vi kunde inte prata med varandra eftersom hon inte kan engelska. Men så stannade hon för att se oss repetera och det var så fint för att genom musiken fick vi kontakt, man såg att hon blev rörd av musiken, säger Solene.

Solene gjorde sitt första framträdande med orkester när hon var fem år. För henne var det inget märkligt, då trodde hon det var något alla barn gjorde.

Artikelbild

| Familjen har blivit inbjudna till Brunneby gård av Bettina Kjellins dotter Ingrid.

Under syskonens uppväxt fanns musiken alltid närvarande, Eric är prisad konsertpianist och för dem blev det ett naturligt sätt att umgås.

– Vi kunde öva i flera timmar tillsammans, vi syskon med pappa som lärare. Vi spelade, tog en paus för att prata om annat och så fortsatte vi träna med våra instrument. Det var aldrig tråkigt, i stället stärkte det våra band som familj, säger Sarah, 20 år och äldsta systern.

Artikelbild

| Le Van Family Musicians.

Under den två timmar långa konserten i dag bjuder familjen på ett varierat program.

– Vi går från tyngre bitar av klassisk musik av Brahms och Rachmaninov med pappa på piano och mig som sop­ran, till en lite mer lekfull andra halva med duetter av mig och Sarah på viol. Sean kommer framföra lite jazz­igare inslag som ragtime, berättar Solene.

Artikelbild

| Hela familjen Le Van samlade.

Sommarkonserten med Le Van Family hålls i Brunneby lördag 25 juli kl 16.