Estetiken är som hämtad från jazzens klassiska dagar, och musiken har lånat en hel del därifrån också. Men någon krokodil fanns inte på scenen när det begav sig. Men det gör det när duon Lekisjazz och Krokodilorkestern spelar.

– Krokodilen är omåttligt populär, men det är nästan alltid något barn som är rädd för honom till att börja med. Fast det brukar ordna sig, säger Karin Carnrot på telefon. Hon är uppvuxen utanför Skänninge, men bor numera i Stockholm.

Lekisjazz gav ut sitt debutalbum 2011 och belönades med en Grammisnominering för årets barnalbum. Idén att spela jazz för barn kom från en fransk skiva där traditionella franska barnlåtar spelades i svängiga versioner. Tillsammans med vännen Elin Trogen började Karin Carnrot att skriva svenska texter till musiken och så var Lekisjazz fött.

– Barnmusik är ju inte en genre i sig, och vi tror att det är nyttigt att barn presenteras för olika genrer. Många av våra mest kända barnsånger har ju en jazzig grund. Som Gullan Bornemarks visor, säger Karin Carnrot.

I huvudsak står hon och Elin Trogen för text och musik, men nya albumet "Lekisjazzstandards" innehåller också några coverversioner av andras låtar. Bland annat gör de en variant av "Hermelinos" som Karin Liungman och James Hollingworth sjöng om i barnradioprogrammet "Djurens brevlåda" på 70-talet.

– James & Karin var mina favoriter. De var ju fantastiska. De gjorde något härligt, svängigt och också politiskt. Det fanns mycket att fundera på i deras texter. De är en klar inspirationskälla, säger hon.

Jag har inte hittat så mycket politik i era texter.

– Du får titta noggrannare, haha.

För Lekisjazz är konsertupplevelsen viktig, och de vill skapa en riktig scenshow. Inte minst för att visa hur ett riktigt band ser ut och vilka instrument som används.

– Vi vill att barnen ska få se en saxofon, en kontrabas och så vidare, Stilmässigt flirtar vi mycket med en gammal rökig jazzklubb, fast i barnvänlig version. Vi är fascinerande av den tiden, gillar hur kläderna såg ut, säger Karin Carnrot.

Viktigt för Lekisjazz är också att barnen blir involverade i konserterna. Tanken är inte att de bara vackert ska sitta still och spisa.

– Vi springer omkring och leker mycket med barnen. Jag hoppar bland annat ner och drar igång följa John till en av låtarna, säger hon.

Lekisjazz har spelat i Stockholmsområdet, och på olika jazzfestivaler runtom i Sverige, men hittills har det inte blivit någonting i Östergötland, hennes gamla hemtrakter.

– Nej, inte än, men det hoppas vi på så klart, säger Karin Carnrot.