Det var vid klockan 18 svensk tid som Chester Benningtons kropp hittades i en bostad i Los Angeles. Brian Elias, chef för rättsläkarmyndigheten i staden, säger till nyhetsbyrån AP att fallet behandlas som ett misstänkt självmord.

"Chockad och hjärtekrossad, men det är sant. Ett officiellt uttalande kommer så fort som vi har ett", skriver Linkin Park-medlemmen Mike Shinoda på Twitter.

Nyss i Sverige

Så sent som den 29 juni spelade bandet i Sverige på Bråvallafestivalen. Konserten recenserades på plats av Mattias Kling, hårdrocksskribent på Aftonbladet.

För mig personligen så kommer det här som en fullständig chock. Det är bara tre veckor sedan som jag såg Chester uppträda. Att han bara 21 dagar senare skulle vara borta, det känns overkligt på något sätt. Det här är en obeskrivlig tragedi för hans familj och för gruppens miljontals fans, säger han.

Linkin Park bildades 1996 i en förort till Los Angeles. Fyra år senare släppte bandet sitt debutalbum "Hybrid Theory", som fick ett enormt genomslag. Bandet red starkt på den våg av nu metal som var populär vid millennieskiftet.

Man ska inte överdriva den musikaliska betydelsen av Linkin Park, men Hybrid Theory blev kanske en av de absolut sista superhitsen inom den hårdare musiken, och var en enorm skiva. Den har sålt elva miljoner exemplar bara i USA. Sådana siffror kommer få upp till i dag, säger Mattias Kling.

"En underhållare"

Mattias Kling beskriver Linkin Park som ett lite inåtvänt och planlöst band, som efter den första succén aldrig lyckades nå upp till samma musikaliska höjder igen. Trots det var de omåttligt populära. Strömningstjänsten Spotify rankade det som världens fjärde mest strömmade band under årets första halvår – 17 år efter debuten.

Chester Bennington var den man ville se. Han var en frontman, en stjärna och en underhållare som tog sin uppgift på stort allvar, säger Mattias Kling.

Bennington hade under en längre tid kämpat med drog- och alkoholproblem. Han var gift och hade sex barn.

Bennington var nära vän till sångaren Chris Cornell, som gick bort i maj. Han var också gudfar till ett av Cornells barn, och uppges ha tagit dödsfallet hårt.