Det började med ett möte. Tomas Ahlström, innovationsrådgivare på Linköpings Universitet och projektledare på East Sweden Game, träffade Christer Fuglesang, astronaut och professor i rymdfysik, och började diskutera spel. Christer Fuglesang hade en idé till ett spel som han ville förverkliga. Tomas Ahlström kände några som kunde hjälpa till med att skapa ett spel. Genom mötet fick Fuglesang kontakt med Erik och Aseel Berglund, forskare och lektorer inom datavetenskap vid Linköpings universitet. Tillsammans har de skapat spelet "Tangle math".

– Först tog vi fram en prototyp av spelet som vi testade på både barn och vuxna. När man har en idé till ett spel tycker man kanske att den är bra, men när man har en prototyp kanske den inte är lika bra. Då är det bara att fortsätta bygga och utvärdera, berättar Aseel Berglund om utvecklingen av "Tangle math".

Syftet med "Tangle math" är att barn ska kunna spela det och lära sig matte samtidigt. Spelet är baserat på boken "Det svarta hålet" av Christer Fuglesang, som handlar om två syskon som reser in i ett svart hål. Förhoppningen med spelet är att barn ska kunna träna huvudräkning och få ett starkare intresse för matte. Enligt Aseel Berglund har det varit utmanande att hitta en balans mellan det roliga och det lärorika i spelet.

Artikelbild

| Aseel och Erik Berglund på releasen av "Tangle math".

– Det är absolut svårt att göra ett sånt spel, men om man lyckas med det så vinner man väldigt mycket. Våran tanke är att barnen inte bara ska klicka sig fram, utan att de ständigt ska tänka och räkna.

I processen av att skapa spelet har Aseel och Erik Berglund arbetat mycket och nära med Christer Fuglesang.

– Att arbeta med Christer har varit jätteroligt. Vi har kunnat spinna vidare på varandras idéer mycket. Och så är det hans bok som spelet är baserat på, boken har varit det vi förhållit oss till under hela tiden vi framtagit spelet. Och därför blir det hög igenkänningsfaktor för barnen, när spelets story och grafik är hämtat från boken. De kan spela spelet och säga "Jag känner igen det där!" för att de har sett det i boken.

I måndags hade "Tangle math" release på Nobelmuseet i Stockholm, med mycket positiv respons.

Artikelbild

– Det var fullsatt på releasen, och barnen fick prova spelet. Vissa kunde sitta med det tills deras föräldrar eller mor- och farföräldrar kom fram och sa att de var tvungna att gå.