Aldrig tidigare har rösterna varit så jämt fördelade i kategorin årets dansband som i år. När försvarsminister Peter Hultqvist klev ut på scenen i Malung för att dela ut söndagens sista statyett var spänningen olidlig.

– Det är en stor ära och ett stort nöje att tala om för er att till årets dansband 2018 har Martinez utsetts, tillkännagav Peter Hultqvist för en svettig publik i den heta sommarkvällen.

Programledare Linda Bengtzing välkomnade upp ett lyckligt band på scen.

Artikelbild

Martinez utsågs till årets dandband.

– Det här var inte väntat, det kan vi inte säga. Vi var så fruktansvärt stolta bara över att vara nominerade. Tusen tack till alla som har röstat, sade bandet när de tog emot priset.

Sandra Estberg är sångerska i Martinez och bor i Linköping. Hon tycker att det känns overkligt att deras band blivit utsett till årets dansband, men berättar att det börjar sjunka in.

– Det var otroligt roligt och vi är jätteglada allihop. Vi drack bubbel i bussen och sedan gick vi in och dansade, säger hon.

Att de reser runt i hela Sverige och träffar en stor publik tror hon bidrog till att de vann.

– Vi blev chockade eftersom vi slogs mot de största banden och vi var inte ett dugg förberedda. Vi träffar väldigt många i hela Sverige och verkar tilltala en stor skara med vår varierade musik, säger Sandra Estberg.

Den 19:e upplagan av Guldklavengalan, eller ”Dansbandsbranschens grammis” som Bengtzing säger, bjöd på en god spridning av prisstatyetter bland de nominerade.

Årets manliga sångare blev Henrik Sethsson från Casanovas, bandet med rötter i Motala och Vadstena. Maria Persson från Blender fick motsvarande pris för kvinnor, för tredje året i rad.

– Wow! Det här trodde jag inte. Tack till alla som har röstat. Det är för er jag sjunger och jag ser er. Det finns inget bättre än att stå på scen och sjunga, sade en rörd Maria Persson från scenen på Folkets Park Orrskogen.

Utöver de sju prisutdelningarna hyllades Lill-Babs i ett framförande av låten ”Leva livet”, och Christer Sjögren belönades med juryns specialpris för sina 50 år som heltidsarbetande artist.

Guldklaven är startskottet på dansbandsvecka i Malung som i år bjuder på 82 bandbokningar. Bland annat gör Vikingarna sin enda spelning i Sverige i år.