Årets vinnare är den 28-åriga dirigenten Andreas Eriksson Hjort. Han är utbildad vid musikhögskolan i Stockholm och har hunnit arbeta med flera symfoniorkestrar både i Sverige och utomlands. Bland annat har han dirigerat Jean Sibelius symfoni nr 2 för Norrköpings symfoniorkester. Motiveringen från kommitén löd: "Andreas Eriksson Hjort har på senare tid etablerat sig som en av de mest lovande unga dirigenterna i sin generation. Han är verksam runt om i Sverige och är internationellt uppmärksammad".

– Det känns jätteroligt, helt fantastiskt, att få det här stipendiet. Sedan 2015, då jag tog examen från musikhögskolan, har jag hunnit med att spela med flera orkestrar och tävlat en del utomlands. Framöver kommer jag arbeta främst i Helsingborg och Göteborg, säger Andreas Eriksson Hjort.

Crusellstipendiet är ett resultat av föreningen Musik i Linköpings försök att få till ett konserthus i Linköping på 80-talet. Föreningen startades för att vara en starkt pådrivande röst i debatten om konserthuset och fick in stora summor pengar i form av donationer. När det nybyggda Konsert & Kongress stod färdigt 1987 hade föreningen mycket pengar över. När de ville lämna tillbaka pengarna svarade flera av donatorerna att pengarna istället kunde användas till ett stipendium. Två år senare delades det första priset ut. I år ligger stipendiet på 60 000 kronor – en summa som har ökat kraftigt de senaste åren tack vare mecenaten Barbro Osher: 2007 var summan 40 000 kronor och 2003 var den 30 000 kronor.

Årets stipendium delas ut under torsdagskvällens konsert "Finländska pinnar" i Crusellhallen.