– För första gången har vi fått en hel del negativ kritik för det vi har gjort, säger Jonathan Lennerbrant, en av gitarristerna i bandet, apropå deras skivsläpp i slutet av augusti.

Och det skulle kanske kunna tolkas som att det skulle vara något negativt. Men inte i The Majority Says ögon.

– Nej precis tvärtom, på något sätt så känns det som om folk faktiskt tycker någonting om vår musik mer än att de är snälla för att man är "ett litet lokalt band". Och det är viktigt, det visar att vi har kommit någonstans.

Artikelbild

| Linköpingsbandet The Majority Says ska stå som förband till James Blunt. 10 oktober spelar de i Saab Arena.

I Corren var det däremot inga låga poäng. Betyget på det självbetitlade albumet slutade på fyra C och beskrevs som både "moget" och "nytänkande".

– Ja, alltså det är nog både och, säger sångaren Hanna Antonsson.

– Vi har nog försökt vara lekfulla ändå, inom ramen och det hoppas vi märks också. Vi har tänkt "liveframträdande" när vi har spelat in albumet och låtarna.

Bandet ligger på den tyska delen av skivbolaget Warner och det är också där som de flesta fansen till bandet finns. Förvisso har deras låt "114" användes flitigt av Viasat i sin reklam i svenska tv-kanaler för något år sedan och de har även varit med och bidraget med musik till tv-serier som "Pretty Little Liars" och "The Real L Word". Men det stora genombrottet utanför Tyskland har inte kommit riktigt än. Förhoppningsvis kanske det kan bli ändring på det nu med både ny skiva och en spännande turné?

Tidigare i år blev det klart att The Majority Says ska stå som förband till James Blunt på hans Sverigeturné. Varför blev det bandet från Linköping? Svaret hänger faktiskt ihop med just Tyskland. FKP Scorpio, som bland annat arrangerar Bråvalla festivalen, står som arrangör för Blunts turné. Företagets ägare Folkert Koopmans fick ett tips av en vän att gå och titta på det svenska bandet när de spelade på den amerikanska festivalen South by southwest i Texas. Och tydligen gillade Koopmans vad han såg för strax därefter damp det ner ett erbjudande.

Turnén startar på Hovet i Stockholm 8 oktober, går vidare till Linköping och Saab Arena 10 oktober och avslutas i Malmö och Baltiska hallen den 11:e.

– Vi har ju gjort en del stora produktioner tidigare men det här ska så klart bli väldigt häftigt, säger Emil Berg, bandets andra gitarrist.

– Just att det är rätt så stora spelningar i Sverige känns ju också häftigt. Och Linköping och Saab Arena så klart, menar Hanna.

– Ja, det blir nog en hel del släktingar och vänner som kommer och tittar. Och det bästa är väl att vi nu kan ta instrumenten under armen och bara knalla bort till arenan. Det händer ju inte så ofta direkt, säger Jonathan.

Hur man ska gå vidare efter det här vet man inte riktigt. Skivan som förvisso släpptes nyligen har legat klar ganska så länge och redan nu finns det tankar på en uppföljare.

– Sedan får man vara lite försiktig också, vi vill ju vara oss själva hela tiden. Det känns bättre just nu att ta framtiden månad för månad.

Men när kan man gå och se The Majority Says på egen hand, som fyller en arena?

– Ja, kanske inte allt för snart, som sagt man kan ska inte stressa. Vi behöver inte det. Det här är ett stort tillfälle att lära sig någonting på, säger både Jonathan och Emil men tilläger:

– Men visst ska vi fylla Saab Arena någon gång, de ska vi defin i tivt.