Netflix egna serie "Orange is the new black" har hyllats för sitt genomgående kvinnliga perspektiv, men på filmsidan är det värre. Fyra procent av filmerna som släpptes förra året är regisserade av en kvinna. Det gör Netflix mer ojämställt än filmbranschen i allmänhet.

Filmer som har en kvinnlig huvudperson och en kvinnlig regissör var allra ovanligast på Netflix och utgör endast 1,5 procent av de filmer som släpptes på filmsajten förra året.

På biograferna var det något bättre. I Sverige var 80 procent av filmerna som hade premiär de första elva månaderna 2016 regisserade av män, visar festivalens genomgång.

2016 för inget bra år för svensk film rent publikmässigt, men jämställdheten var bättre jämfört med de utländska filmerna. Bland de 100 mest sedda filmerna i landet 2016 var tio gjorda i Sverige. Av dem hade tre en kvinnlig regissör och en är regisserad av en kvinna och en man.

I januari släpptes den årliga amerikanska rapporten "The celluloid ceiling" som visade att sju procent av de 250 mest inkomstbringande filmerna 2016 var regisserade av kvinnor - två procentenheter lägre än året innan och på samma nivå som för 19 år sedan, när rapporten började ges ut.