Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke var på fredag förmiddag på blixtvisit i Norrköping för att inviga årets museidagar på Arbetets museum. Hon kom till Folksamsalen i vit knytblus, som hon på morgonen hade lagt ut en bild på Instagram av när rättar till knuten. På så sätt anslöt hon sig till den skara som genom knytblusen visat sitt stöd för Sara Danius som på torsdagskvällen fick lämna sin post som ständig sekreterare i Svenska Akademien.

– Svenska Akademien är en betydelsefull institution för det svenska språket, litteraturen och Sverigebilden i världen. Självklart är jag illa berörd av att man inte har klarat av att hantera konflikter, säger hon.

– Men Svenska Akademien är en helt fristående verksamhet som jag varken har insyn i eller verktyg för. Den ligger helt utanför kulturdepartementet och regeringen.

Artikelbild

I Norrköping bar Alice Bah Kuhnke den knytblusen som hon på morgonen knöt till stöd för Sara Danius.

Känner du förtroende för akademien som institution?

– Jag hoppas att Svenska Akademien lyckas att ta sig igenom det här, förnya sig och bli en verksamhet som fungerar, för den är av stor betydelse, säger hon.

Under fredag och lördag pågår museidagarna som samlar 150 eldsjälar från drygt 80 av landets arbetslivsmuseer. Kulturministerns invigningstal var ett stort tack för de många ideella insatserna.

– Det är tack vare er som vår historia inte enbart utgår från slott, gods och andra högre ståndsmiljöer. Ni visar att vår gemensamma berättelse också handlar om smide, sömnad, brytning och mycket mer, sa Alice Bah Kuhnke under invigningen.

Artikelbild

| Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister, var i Norrköping på fredagen för att invigna de intensiva museidagarna i Norrköping.

– Jag har fått insikter om det omätbara värde som uppstår när en människa med engagemang och kunskap ger sig tid åt en plats och de minnen som finns där. Jag hoppas att alla ni som är här och lägger så mycket tid och lust på ideellt arbete, förstår vilka unika insatser ni gör för oss alla.