Mauritzbergs slott tronar vackert alldeles vid inloppet till Bråviken. Ett blomstrande turistmål om somrarna med golf och marina. Men på vinterhalvåret är det mer tunnsått med besökare, ett öde man delar med många andra kommersiellt drivna slott och herresäten. Ett faktum som L Per E Pettersson, vd för Comedy Art Theatre, tagit fasta på. Han arrangerar deckarteater på flera platser runt om i Sverige. Slottsmiddag kombinerat med en underhållande mordgåta i historisk miljö. Och det är också han som står för manus till de hittills 13 olika föreställningarna.

– Det är ett bra koncept som gör att slotten kan förlänga säsongen och scenografin är ju svårslagen. Vi började 2005 och sedan dess har det bara växt.

"Liket i salongen" spelades även under hösten på Mauritzberg och den här helgen drar vårsäsongen igång.

Artikelbild

Herrskapet Silverhielm. Anastasia Andersson och Pelle Andersson.

Alla är misstänkta

Ensemblen består av åtta skådespelare och publiken möter både herrskap och tjänstefolk. Slottsherren Andreas Silverhielm och han hustru Sibe spelas av äkta paret Pelle och Anastasia Andersson från Norrköping.

– Det är ett privilegium att få vara med och kul att arbeta med kolleger i olika åldrar. Vi har väldigt roligt tillsammans, säger Pelle Andersson.

Föreställningen tar sin början i en av salongerna på Mauritzberg där ett lik hittas och ganska omedelbart konstateras att ett mord är begånget. Publiken presenteras för alla inblandade med måste snart välja spår. Det gäller att hänga med någon av skådespelarna för att samla ledtrådar i någon av de parallella dialoger som utspelas på olika platser i slottet. Genom att lyssna noga och lägga ihop två och två ska man förhoppningsvis så småningom avslöja den skyldige. Något cirka en fjärdedel av deltagarna brukar lyckas med.

Artikelbild

| Judit och Judit. Pernilla Parszyk och Carina Perenkranz i den senaste reklamfilmen i "Sagan om ringen"-miljö.

Absolut närvao

Rollen som husfrun Hulda görs av Carina Perenkranz, som tidigare drev Skandiateatern i Norrköping men kanske är mest känd som ena halvan i reklamfilmsduon Judit och Judit. Hon gillar sin lite barska med ändå varma rollkaraktär och tycker att det är befriande inte behöva vara rolig hela tiden.

Artikelbild

| Mauritzbergs slott.

– Det är skönt att få vara mer dramatisk. Och föreställningen är en utmaning, man jobbar så nära publiken. Det kräver absolut närvaro annars bryts illusionen.

Som Judit har Carina Perenkranz fått göra en rad spektakulära roller alltifrån actionhjälte till house-dj. Den senaste reklamfilmen utspelar sig i "Sagan om ringen"-miljö.

– Ja, den spelade vi in i Ungern i en fantastisk utomhusstudio utanför Budapest där olika landskap finns uppbyggda, berättar hon.

Vad har Judit betytt för dig?

– Det har varit väldigt roliga att spela in alla filmerna. Jag har fått lära mig massor, det har varit en fantastisk resa. Och det har ju också inneburit att jag fått erbjudanden om att göra andra saker.

Tidigare i vinter ledde hon en av de stora julgalorna som turnerade runt hela i hela Sverige tillsammans med Judit-kompisen Pernilla Parszyk.

– Då stod bland andra Martin Stenmarck, Lisa Miskovsky och Kalle Moraeus på scen inför 4 000 åskådare.

En viss skillnad mot det lilla formatet på Mauritzberg.

– Ja, det är stora kontraster, men det är också det som är tjusningen med mitt jobb.

"Liket i salongen" spelar på Mauritzbergs slott till 18/4. Mer info på www.mauritzberg.se