De som älskar att hata Harry Potters elaka styvfamilj Dursleys lär inte bli besvikna på föräldrarna i Roald Dahls "Matilda". Trots att paret har begåvats med en ovanligt klok liten flicka behandlar de henne som ohyra. Och skolans rektor är inte bättre – hon är våldsam och elak mot eleverna.

Men den unga hjältinna som Roald Dahl skapade för lite mer än 30 år sedan slår tillbaka mot en elak vuxenvärld på ett ovanligt vis.

Hon visar att det går att förändra och göra uppror på fredlig väg, säger regissören Elisabeth Linton, som nu sätter upp "Matilda the musical" på Malmö opera, med premiär den 15 mars.
Artikelbild

| Hennes familj är elak men lilla Matilda bestämmer sig för att hämnas, i "Matilda the musical". Pressbild.

Ovanlig förebild

Det är Royal Shakespeare Company som har skrivit musikalen. Nu framförs den med en symfoniorkester och 23 barnskådespelare, varav 10 syns på scen samtidigt. De har alla gått i en särskild Matildaskola, för att lära sig mer om sång, dans och teater. Snart tioåriga Matilda Gross tycker att hon har utvecklats massor. Hon är en av de barn som spelar huvudpersonen och beskriver henne som "en smart, klok och snäll tjej som är omtänksam och älskar att läsa böcker".

Bäst med Matilda är att hon vågar säga emot och vara sig själv. Hon vill att allt ska vara rättvist, säger hon.

När Matilda blir arg upptäcker hon att hon kan flytta på saker enbart genom att titta på dem. Hon tänker ut små men finurliga hämndaktioner och står upp för de svaga. Elisabeth Linton tycker att hon är en ovanlig och bra förebild för unga killar och tjejer.

Det är inte jättevanligt att superhjälten är en liten tjej och att hon är den klokaste av alla, säger hon.

Skruvad realism

Matilda är inte heller utan stöd: på det lokala biblioteket får hon kärlek och omtanke. Hon har också författaren på sin sida – Elisabeth Linton har tidigare iscensatt "Häxorna" av Roald Dahl och uppskattar att han alltid tar barnens parti.

Generellt tror jag att hans böcker är så populära för att de tar avstamp i en realism men samtidigt är skruvade. Det är härligt med en barnboksförfattare som är så knäpp, säger hon.

Barnen reagerar inte heller lika starkt på "de hemska" händelserna. Medan vuxna förfasas när en ung kille förvandlas till en mus köper barnen det direkt, ser hon.

Elisabeth Linton tycker att musikalen passar både stora och små på olika vis.

Budskapet är att även om du är liten och ensam kan du påverka, det behöver vi höra i dag.