För Sofia Källgren innebär november och december att kalendern fylls upp med julkonserter – och Robert Wells. Hon och Wells har genom åren hunnit göra hundratals konserter tillsammans, den första redan 1990.

– Det är helt galet egentligen. Vi trivs så bra med att musicera tillsammans och det blir så bra resultat med så trevliga konserter. Det har blivit beroendeframkallande! säger Sofia Källgren.

Under nästan varje av de 27 åren har de vigt två veckor på sommaren och två veckor på vintern åt att turnera med varandra. I mitten på 00-talet gjorde de ett uppehöll men upptäckte snart att de båda saknade konceptet.

Artikelbild

| Kompisar. ”Vi har väldigt kul, vi känner ju varandra väl och kan skoja både på och utanför scenen.”

– Vi satt på ett flygplan på väg hem från Kina, det kan ha varit runt 2008. Vi tittade på varandra och sa "hade det inte varit mysigt att börja med duokonserterna igen?" och bestämde att jo, det borde vi göra.

Båda två har framgångsrika karriärer i Kina och har gjort gigantiska konserter där, en helt annan grej än vinterns turné.

– De stora Kina-konserterna känns ofta helt overkliga. Det är lite kontrast att stå på Himmelska fridens torg med två symfoniorkestrar bakom sig och sjunga på kinesiska, mot vad vi ska göra i Åtvidabergs kyrka.

Årets turné "Musik i vintertid" är helt förlagd i kyrkor på mindre orter runt om i landet. Ett trevligt och intimt sätt att möta publiken på enligt Källgren.

– Vi vill ha lite vardagsrumskänsla, bara med bättre akustik! När man kommer bort från storstäderna är det ofta kyrkorna som är de naturliga konsertlokalerna. Annars kan det bli någon skolaula eller liknande som inte har samma själ.