Nu är slutet för Filmsalongerna klubbat

Majoriteten drev sin linje och avtalet med Filmsalongerna i Linköping sägs upp. Det blev debatt och kritik på politikermötet.

Under namnet Linköpings Filmsalonger har kommunen visat kvalitetsfilm i Filmstadens salong 3 sedan 2015.

Under namnet Linköpings Filmsalonger har kommunen visat kvalitetsfilm i Filmstadens salong 3 sedan 2015.

Foto: Linköpings kommun

Linköpings kommun2019-10-17 21:00

– Argumentationen från majoriteten är rätt klen. De hänvisar till att andra aktörer ska ta över och bidra till ett bredare filmutbud, säger Niklas Nåbo (S), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Filmsalongerna har haft för få besökare. Då tycker jag det här är en bra besparing, säger Gustaf Appelberg (L), ordförande i nämnden.

Kultur- och fritidsnämnden sammanträdde under torsdagen och ett av ärendena var förslaget att säga upp avtalet med Linköpings Filmsalonger.

Avtalet mellan kommunen och SF Bio som funnits sedan 2015 har varit att kommunen hyr tre salonger för 14 filmvisningar i veckan. Nu ska kultur- och fritidsnämnden spara, på uppmaning av kommunfullmäktige, och då väljer nämndens styrande majoritet att säga upp avtalet. Det ger en besparing på 1,1 miljoner kronor. Filmvisningarna upphör i januari 2020.

Förslaget att säga upp avtalet har vållat debatt före mötet och under kultur- och fritidsnämndens sammanträde på torsdagen protesterade oppositionspartier. Socialdemokraterna och Miljöpartiet valde att reservera sig mot förslaget. Niklas Nåbo (S), vice ordförande i nämnden, anser att Linköpings kommun ska ta ansvar för att bredda filmutbudet genom att visa filmer som kommersiella aktörer väljer bort eftersom de bedömer att de inte lönar sig.

– Många av de här filmerna är sådana som vinner priser i internationella tävlingar och recenseras och diskuteras av många. Nu kommer de inte att vara tillgängliga för Linköpingsborna. Det här tycker jag är dåligt för en stad av Linköpings storlek, säger Niklas Nåbo.

Film bör stöttas ekonomiskt av kommunen på samma sätt som bibliotek, teater och konst, anser han.

Gustaf Appelberg (L), ordförande i nämnden, menar att jämförelsen inte går att göra eftersom bibliotek och teater har ett mycket bredare uppdrag för fler grupper inom fler områden.

Kunde man inte tänka sig att Filmsalongerna hade uppdraget att breda filmutbudet vid sidan av kommersiella aktörer?

– Det kunde man väl tänka sig. Men så såg inte det här avtalet ut. Avtalet var att man skulle främja alternativ, icke-kommersiell film. I genomsnitt har Filmsalongerna haft 6,8 besökare per visning. Då tycker jag det är en bra besparing, säger Gustaf Appelberg.

Socialdemokraterna har lämnat en interpellation till kommunfullmäktiges nästa sammanträde, där S kräver att den styrande majoriteten ska svara på hur Linköpings filmutbud ska breddas.

Karta: Filmstaden Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!